13 december 2020, 14:30 uur 

Onbevangen vastberadenIn 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en er een einde kwam aan de Duitse bezetting. Dat vieren en herdenken we! Stadsarchief Breda en Chassé Cinema staan stil bij het thema Vrijheid! en tonen in dat kader films van Bredase makers.

Na een onbezonnen jeugd moesten de drie Bredase jongens Anko Holthuis, Rien van Gurp en Leo Touw op zondag 12 mei 1940 plotseling vluchten voor het oprukkende Duitse leger. Aanvankelijk leek die vlucht niet meer dan een incidentele onderbreking van hun gewone dagelijkse leven, maar dat veranderde snel. Duitse maatregelen en persoonlijke omstandigheden dwongen de drie tot stellingname en dat leidde ertoe dat ze, ieder op geheel eigen wijze, betrokken raakten bij het verzet. Hier waren geen hooggestemde idealen bepalend, maar vriendschap en loyaliteit.

Regisseur Kees Wouters vertelt met ‘Onbevangen Vastberaden’ het verhaal van drie opgroeiende jongens die bijna spelenderwijs in het verzet verzeild raken. Ongemerkt verliezen ze hun kinderlijke onschuld, maar ze deden het gewoon. Niet vanuit hooggestemde idealen of geloofsovertuiging, maar onbevangen en spontaan; gewoon omdat het moest.

Bij deze vertoning is er zowel een inleiding als een nagesprek.

Kaartjes voor de voorstelling koop je via de website van Chassé Theater of aan de balie van Chassé Cinema.
Lees voor een veilig bezoek aan het Chassé Theater de maatregelen die genomen zijn.

 

Naar agenda >