3 november 2020 t/m 14 maart 2021

Ziek en gezond in Collectielab #2
Foto: Johan van Gurp

In de Collectie Breda zitten veel verhalen verborgen over ziekte en gezondheid. Corona is niet de eerste besmettelijke ziekte die de samenleving treft. Met de archeologen en conservatoren van de stad zoeken we een jaar lang naar bijzondere objecten en documenten. Ook het Amphia Ziekenhuis doet mee.

Krijg de pestpokken, teringtyfus of kolere!
Nederlanders schelden vaak met ziektes, maar realiseren we wat we daarmee zeggen? Waarschijnlijk niet, of we bedoelen het (hopelijk) niet letterlijk. Deze scheldwoorden komen voort uit een tijd dat mensen doodsbang waren om ze te krijgen. Velen geloofden dat God je zo’n ziekte gaf als straf voor je zonden. Zou ‘krijg de corona’ binnenkort ook te horen zijn op straat? Vervelende besmettelijke ziektes horen nog niet tot het verleden. 

De ontwikkeling naar het moderne ziekenhuis van vandaag de dag is zeer geleidelijk verlopen. Bijna ieder ziekenhuis is begonnen met religieuze orden die initiatieven namen om zieken te helpen. In Noord-Brabant liep Breda voorop.  

Hoe belangrijk een goed zorgsysteem is, werd onlangs wel duidelijk. Breda bevond zich in het hol van de coronaleeuw, terwijl het nieuwe Amphia nog niet eens officieel is geopend. In deze zaal maak je kennis met objecten, films en foto’s die laten zien welke ziektes en instellingen door de eeuwen heen van belang zijn geweest in Breda. 

Een bezoek aan het museum is mogelijk na het kopen van een e-ticket en het reserveren van een tijdslot. Je tickets bestel je via deze pagina

Ziek & Gezond in CollectieLab is samengesteld door Stedelijk Museum Breda, Stadsarchief BredaTeam Erfgoed Gemeente Breda en Amphia Ziekenhuis.

 

Naar agenda >