7 april

Boeren, beemden, bossen en beesten in de Baronie van Breda

In het vorig jaar verschenen boek met de allitererende titel Boeren, beemden, bossen en beesten in de Baronie van Breda worden door de schrijver, Christ Buiks, duizenden toponiemen uit de Baronie beschreven. Het is in het Nederlandstalige gebied waarschijnlijk voor het eerst dat een werk over de veldnamen ofwel toponiemen van een zo groot gebied verschijnt. De namen hebben betrekking op akkers, bossen, beemden, weilanden, heidevelden, vennen, waterlopen, nederzettingen en zelfs individuele bomen. Het merendeel van deze namen, waarvan er in totaal circa 50.000 bekend zijn, is ondertussen verdwenen, hetzij door huizenbouw, hetzij door fabrieken, wegen, ruilverkaveling of door nog andere factoren.

Dankzij de reeds verschenen serie monografieën van de diverse dorpen en het samenvattende overzicht in het nieuwe boek is deze cultuurhistorische schat voor de Baronie toch vrijwel geheel bewaard gebleven. De percelen zijn veelal weg, maar gelukkig hebben we de namen nog! De toponiemen geven een ongekend inzicht in de begroeiing, de dierenwereld, de landbouw, de archeologie en vele andere aspecten van het verdwenen landschap.

Stadsarchief Breda en de Nieuwe Veste nodigen je uit voor de presentatie van dit boek op donderdag 7 april, 14.00u,  in de Concertzaal van de Nieuwe Veste. De inloop is vanaf 13.30u.

Jos Swanenberg, hoogleraar Diversiteit in taal en cultuur aan de Universiteit van Tilburg, zal een inleiding verzorgen.

Na afloop is het mogelijk om tijdens de borrel met Christ in gesprek te gaan.

Wij verzoeken je vooraf aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Naar agenda >