Nieuws

3 november 2020 t/m 14 maart 2021 
Ziek en gezond in Collectielab #2 
Foto: Johan van Gurp

In de Collectie Breda zitten veel verhalen verborgen over ziekte en gezondheid. Corona is niet de eerste besmettelijke ziekte die de samenleving treft. Met de archeologen en conservatoren van de stad zoeken we een jaar lang naar bijzondere objecten en documenten. Ook het Amphia Ziekenhuis doet mee. 

Nederlanders schelden vaak met ziektes, maar realiseren we wat we daarmee zeggen? Waarschijnlijk niet, of we bedoelen het (hopelijk) niet letterlijk. Deze scheldwoorden komen voort uit een tijd dat mensen doodsbang waren om ze te krijgen. Zou ‘krijg de corona’ binnenkort ook te horen zijn op straat? Vervelende besmettelijke ziektes behoren nog niet tot het verleden.  

De ontwikkeling naar het moderne ziekenhuis van vandaag de dag is zeer geleidelijk verlopen. Bijna ieder ziekenhuis is begonnen met religieuze orden die initiatieven namen om zieken te helpen. In Noord-Brabant liep Breda voorop.  

In het Collectielab maak je kennis met objecten, films en foto’s die laten zien welke ziektes en instellingen door de eeuwen heen van belang zijn geweest in Breda.  

Een bezoek aan het museum is mogelijk na het kopen van een e-ticket en het reserveren van een tijdslot. Je tickets bestel je via deze pagina.

 

Meer nieuws >

nieuwe foto’s van Breda tijdens de bezetting
de stad in oorlogstijd
Een groep Duitse soldaten voor een gebombardeerd pand in de Julianastraat in het Ginneken. Linksvoor een broodkar.

Stadsarchief Breda heeft vier nieuwe fotoalbums aan de beeldbank toegevoegd.
De albums geven een beeld van Breda in oorlogstijd, door de ogen van de bezetter. De aanwezigheid van de Kriegsmarine is duidelijk zichtbaar, maar ook de binnenstad en omgeving van Breda staan op de foto.

Benieuwd? De complete albums vind je hier in de beeldbank.
Een selectie van foto’s uit de albums vind je in deze webexpositie

 

Meer nieuws >

vanaf 9 oktober 2020

Door de huidige ontwikkeling van het coronavirus is de studiezaal van het stadsarchief vanaf vrijdag 9 oktober voor publiek gesloten. Dat betekent dat er voor onbepaalde tijd geen afspraken meer worden ingepland. Pas wanneer het coronadashboard van de overheid de ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus niet langer als zeer ernstig omschrijft, kunnen wij in sommige gevallen weer op afspraak beperkt bezoek toestaan. 
Natuurlijk doen we er alles aan jullie zo goed mogelijk van dienst te blijven. Heb je een vraag en vind je het antwoord niet op de website? Laat het ons weten en stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Meer nieuws >

We wensen jullie alle geluk en gezondheid toe!
foto: Joris Verhoeven, Stadsarchief Breda

In deze nieuwsbrief lees je over het Collectielab, vragen we je hulp bij ons Vele Handen-project en herhalen we - noodgedwongen - onze oproep voor de coronacollectie nog maar eens... Aangezien het virus ons dagelijks leven nog steeds bepaalt, wensen we jullie het meest gezonde en hoopvolle nieuwe jaar toe! Dat 2021 in alle opzichten beter mag worden, in ieder geval vanaf 19 januari. Houd vol!

Wil je ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Je kunt je meteen inschrijven.

 

Meer nieuws >

op het spoor van de Spaanse gemeenschap in Breda

de tentoonstelling ‘Brieven uit Spanje’Stedelijk Museum Breda en Witte Rook tonen t/m 20 september gezamenlijk de tentoonstelling ‘Brieven uit Spanje’.

Deze onderzoekstentoonstelling wordt gemaakt door de Spaanse kunstenaars Carme Nogueira en Elena Prado. Ze doen twee maanden onderzoek naar Spaanse migranten die zich begin jaren zestig in West-Brabant vestigden en die werkten bij Bredase fabrieken zoals Hero of Etna.

Prado en Nogueira zijn nog steeds op zoek naar persoonlijke verhalen en werkervaringen. Daarnaast vragen zij alle Bredanaars die zich verbonden voelen met dit onderwerp om verhalen, objecten en herinneringen te delen. Dit kan via een mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Na afloop van de tentoonstelling wordt het onderzoeksresultaat van de kunstenaars als collectie opgenomen bij het stadsarchief.

 

Meer nieuws >

Drie films over vrijheid

Vrijheid! Feitelijk maar niet objectiefIn 2020 is het 75 jaar geleden dat  Nederland bevrijd werd en er een einde kwam aan de Duitse bezetting. Dat vieren en herdenken we! Stadsarchief Breda en Chassé Cinema staan stil bij het thema  Vrijheid!  en tonen in dat kader drie films van Bredase makers. Ze vertellen ons mooie, maar ook indringende verhalen over vrijheid. Toen en nu.

Op 13 september vindt de première plaats van ‘Feitelijk maar niet objectief’. Filmmaker Wilbert Smit maakte een documentair portret van de Bredase fotojournalist Piet den Blanken. Meer informatie vind je in onze agenda.

Op 11 oktober vindt de vertoning plaats van ‘Schreeuwen of zwijgen’ van Anneke Hopmans en Anne-Mieke van den Berg. Een diepgaand portret van Lalla en haar familie, Sinti (zigeuners zoals ze door 'burgers' worden genoemd) die geconfronteerd worden met achterdocht en uitsluiting. Meer informatie vind je in onze agenda.

Als laatste in deze reeks staat op 13 december ‘Onbevangen Vastberaden’ geprogrammeerd. Deze film, gemaakt in opdracht van Stadsarchief Breda door Kees Wouters, gaat over de belevenissen van drie jongens in Breda tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer informatie vind je in onze agenda.

Kaartjes voor de voorstelling koop je via de website van Chassé Theater of aan de balie van Chassé Cinema.
Lees voor een veilig bezoek aan het Chassé Theater de maatregelen die genomen zijn.

 

Meer nieuws >

12 en 13 september 2020
Emile Waagenaar in actie in Gonnie’s Winkeltje
Foto: Emile Waagenaar in actie in Gonnie’s Winkeltje

Wegens coronamaatregelen zullen de Open Monumentendagen dit jaar een andere vorm hebben dan voorgaande edities. Om toch een programma te kunnen maken worden er digitale tours gegeven door verschillende locaties en kunnen bezoekers op pad met wandel- en fietsroutes.

Ook wij doen mee! Op 12 en 13 september presenteren we in samenwerking met Graphic Matters het fotoproject Wereldberoemd in Breda, dat eerder dit jaar te zien was in de 3 sec’s gallery. Je ziet het nu bij BRACK, in één van de laatste monumentale hallen van Machinefabriek Breda (Backer en Rueb).

‘Wereldberoemd in Breda’ bestaat uit 66 portretten van typisch Bredase ondernemers, gemaakt door de Bredase fotograaf Emile Waagenaar in opdracht van het stadsarchief.
Meer informatie over dit project vind je op deze pagina.

De expositie bij BRACK is veilig en coronaproof te bezoeken.

Locatie: BRACK Beer Construction (de hal van de voormalige Machinefabriek Breda), Speelhuislaan 175, Breda

Wanneer:
- zaterdag 12 september, 12.00u – 17.00u
- zondag 13 september, 12.00u – 16.00u

 

Meer nieuws >

beelden van Breda tijdens de coronacrisis
Beeld van Breda tijdens de coronacrisis
Foto: Johan van Gurp

In april riepen we iedereen op om bij te dragen aan de Bredase coronacollectie. Aan de oproep werd goed gehoor gegeven, inmiddels staan er meer dan 1000 beelden online! Een selectie daarvan bekijk je in deze webexpo. De rest van de collectie vind je in de beeldbank.

Natuurlijk is materiaal nog steeds welkom!  Wil je ons ook iets aanbieden? We zijn op zoek naar foto’s, filmpjes, tekeningen, posters, gedichten, mijmeringen en eigenlijk alles dat inzicht geeft in deze rare tijd. Help ons mee de herinnering vast te leggen en draag bij via deze pagina.

 

Meer nieuws >

help mee!
coronacollectie
foto: Stadsarchief Breda

Stadsarchief Breda roept alle Bredanaars op om mee te bouwen aan een erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in de stad.
Ons hele land en de rest van de wereld staan op z’n kop. Het coronavirus raakt ons allemaal en beheerst momenteel het nieuws. Deze herinnering willen we samen vastleggen en levend houden voor de toekomst.

Voor de geschiedschrijving van de toekomst zullen de overheidsarchieven die we nu vormen een belangrijke bron zijn. Maar informatie van particuliere instellingen, bedrijven en individuen is juist ook het bewaren waard. Om die veilig te stellen doet Stadsarchief Breda nu een beroep op het publiek.
We vragen Bredanaars mee te helpen door ons foto's, filmpjes of documenten te sturen die iets zeggen over de invloed van het coronavirus op het leven in de stad en de omliggende dorpen. Daarvoor kan een speciaal aangemaakt contactformulier worden gebruikt. Je kunt kiezen voor een formulier met gebruik van DigiD of zonder DigiD.

Waar zijn we naar op zoek?

• Foto’s en filmpjes van het leven in de stad in tijden van corona: op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties.
• Flyers en posters, met mededelingen over coronamaatregelen e.d. - die kan je uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn.
• Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen en tekeningen, dagboeken of memoires.

Wat doet het stadsarchief al?

Digitale bronnen: dit soort bronnen zijn vergankelijk. Alle corona-nieuwsberichten zullen aan het einde van deze crisis snel weer verdwenen zijn. Om ze duurzaam te kunnen bewaren, archiveren wij de website van Gemeente Breda en leggen we de gemeentelijke besluitvorming vast.
Foto (en film): het stadsarchief laat op eigen initiatief de situatie in Breda door fotografen vastleggen. Die foto’s worden opgenomen in de collectie; zo ook een aantal films. Bovendien worden foto's verworven van amateurfotografen die de situatie in de stad vastleggen.

Benieuwd naar de resultaten? De coronacollectie bekijk je in onze beeldbank.

  

Meer nieuws >

1 juni 2020 t/m 14 maart 2021
Ziek & Gezond in CollectieLab
Foto: Emile van Waegeningh

In de Collectie Breda zitten veel verhalen verborgen over ziekte en gezondheid. Corona is niet de eerste besmettelijke ziekte die de samenleving treft. Met de archeologen en conservatoren van de stad zoeken we een jaar lang naar bijzondere objecten en documenten. Ook het Amphia Ziekenhuis doet mee.

Regelmatig komt een ander thema naar voren. Allereerst besteden we aandacht aan de ziekenzorg voor militairen en de medici in de stad, daarna focussen we op de gasthuizen en de ziekenhuizen. Ten slotte staat Jan Ingenhousz centraal. Deze Bredase dokter werd in de 18e eeuw beroemd door zijn inenting tegen pokken en als lijfarts van keizerin Maria Theresia. Lees hier meer over deze bijzondere samenwerking in het Collectielab.

Vanaf maandag 1 juni 12.00 uur (Tweede Pinksterdag) kun je het museum weer bezoeken. Dat kan als je vooraf een e-ticket hebt gekocht, en een timeslot hebt gereserveerd. Je tickets bestel je hier.

Ziek & Gezond in CollectieLab  wordt gemaakt door Stedelijk Museum Breda, Stadsarchief Breda en Team Erfgoed Gemeente Breda.

 

Meer nieuws >

27 maart t/m 2 juli 2020

Wereldberoemd in BredaEmile Waagenaar fotografeert voor Stadsarchief Breda typisch Bredase en trotse ondernemers.

Twee jaar geleden maakte de Bredase fotograaf Emile Waagenaar in opdracht van het stadsarchief 34 portretten van kleine zelfstandigen. Typisch Bredase zaken die, zoals burgemeester Paul Depla het toen verwoordde: ,van groot belang zijn voor de identiteit van de stad.’ De vele reacties die de foto’s opleverden, waren aanleiding om een vervolg te geven aan het project Wereldberoemd in Breda. Nog eens 32 portretten worden nu toegevoegd aan de serie die van 27 maart tot en met 2 juli te zien is in de 3sec.gallery in de Chassé Parking.

In de jaren '90 fotografeerde Emile Waagenaar in opdracht van het toenmalig Breda's Museum kleine bedrijfjes die veel Bredanaars kennen, begrippen in de stad. Toen Ina Rhee van de Radiobeurs aan de Karnemelkstraat in 2017 stopte, vroeg het stadsarchief Waagenaar ook haar ‘te documenteren’. Veel winkeltjes voldeden aan hetzelfde profiel en bieden al jaren internet en de grote ketens het hoofd. Het project Wereldberoemd in Breda was geboren. Een mandarijntje van groenteboer Wout, een frietje van de Fer of een glimlach naar de beer van Hesemans: allemaal trotse ondernemers die in het DNA van de stad zitten.
De nieuwe portretten die Waagenaar in 2019 – 2020 maakte, worden ook nu officieel opgenomen in de collectie van Breda die door het stadsarchief wordt beheerd. In samenwerking met 3sec.gallery worden ze aan het grote publiek getoond.

Emile Waagenaar (Den Haag, 1949) studeerde in de jaren 70 film en fotografie aan kunstacademie St. Joost in Breda en is er, zoals hij het zelf zegt, blijven hangen. Hij voelt zich verbonden met de stad en de mensen die hij portretteerde. Emile: ,in Prinsenbeek vroeg ik Fred en Els van Tilborg naar de stoel in de hoek van hun tabak- en tijdschriftenwinkeltje. Els vertelde me dat die daar voor hun klanten stond, die in de winkel hun hart kwamen luchten. Ze gaf ze dan een bakkie troost en dat hielp even hun problemen te vergeten. Mijn moeder had ook zo'n stoel, zij had een drogisterij in Den Haag in de jaren 60 en 70. Wij noemden het de 'huilstoel' vanwege de vaak huilende huisvrouwen die erop plaats namen. Een luisterend oor en een glaasje jenever hielpen beter dan een gediplomeerde zielenknijper. Kijk, zo'n stoel hebben ze niet bij Bol.com, dat bedoel ik maar'.

De expositie in de Chasséparking blijft ook tijdens de corona-crisis vrij toegankelijk, ook te voet en op de fiets. Houd rekening met de richtlijnen van het RIVM. Niet in de gelegenheid om te gaan kijken? Je vindt de portretten natuurlijk ook hier, in onze beeldbank en webexposities.

Over 3sec.gallery
De 3sec.gallery is een drive-by gallery langs de inrit van de Chassé Parking. Vier keer per jaar tonen ze een nieuwe serie posters.
Wereldberoemd in Breda in 3sec.gallery
27 maart t/m 2 juli
Chasséparking, Coulissen 2
 

Meer nieuws >

Wat we in huis hebben, delen we.

Dit beeld is ook van jouWat hadden we jullie graag uitgenodigd voor onze Open Dag – we hadden de posters er al voor klaarliggen! Veel zin om ze in de stad te hangen had ‘t niet: corona gooide roet in het eten. Daarom dus een campagne op herhaling: met ‘Dit beeld is ook van jou’ lieten we jullie in 2017 weten dat je foto’s gratis kunt downloaden vanaf de website. Die boodschap geldt natuurlijk nog steeds: wat we in huis hebben, delen we! Benieuwd? Verlies je in onze collectie!

Let op: alleen van foto’s waarvan de rechten zijn geregeld kun je gratis downloaden.
 

Meer nieuws >

Fotocollectie Egon Picker staat online.
Chassékazerne
Foto Egon Picker, collectie Stadsarchief Breda, id.nr. 20190754

In 2018 ontving Stadsarchief Breda een bijzondere collectie foto’s uit de nalatenschap van Egon Picker. 

Picker was een Duitse officier tijdens de Tweede Wereldoorlog en was gelegerd op de Chassékazerne in Breda. Tijdens deze periode heeft hij verschillende momenten vastgelegd op camera: officiële bezoeken, sport- en schietoefeningen, maar ook meer persoonlijke kiekjes van de binnenstad. Benieuwd? Alle foto's van Picker staan in onze beeldbank. Een selectie van de foto's vind je hier.

 

Meer nieuws >

In de studiezaal van het Stadsarchief

GezienskaartenSinds de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in mei van dit jaar is ingevoerd, kunnen wij de gezinskaarten/het bevolkingsregister vanaf 1918, niet meer aanbieden via de website. Voor stamboom- en ander onderzoek is dat een stevige beperking gebleken. Vandaar dat wij het vanaf deze maand mogelijk hebben gemaakt om deze verwijderde gezinskaarten/bevolkingsregister op de pc’s in onze studiezaal in te zien.

Dit betekent dat je, wanneer je thuis in genealogische bronnen zoekt naar gezinskaarten, een slotjessymbool zult tegenkomen maar dat op de studiezaal dezelfde zoekactie toegang zal geven tot de gewenste gezinskaart.

 

Meer nieuws >

Vanaf nu te zien op studiezaal

Begin dit jaar heeft Stadsarchief Breda i.v.m. de problematiek rond auteursrecht bijna 28.000 historische foto’s van de website gehaald.

Die beelden zijn vanaf nu weer online te vinden maar achter een slotje. Op de studiezaal kun je ze wel komen bekijken. Voor onze openingstijden, kijk hier.

Onze uitgebreide collectie met ruim 334.000 foto’s, die je online kunt zien, ontdek je hier.

 

Meer nieuws >