Nieuws

7 november

Stolpersteine in de Leeuwerikstraat en MerelstraatOp maandagochtend 7 november worden tussen 10.00 en 11.00 uur in aanwezigheid van burgemeester Paul Depla, wethouder Marike de Nobel, initiatiefnemer Gunter Demnig, genodigden en leerlingen van basisschool De Spoorzoeker voor de huizen Leeuwerikstraat 80 en Merelstraat 29 in Breda Stolpersteine gelegd. Afgelopen 19 mei is de eerste Stolperstein geplaatst in de Julianalaan, ter herinnering aan Gerhard van de Rhoer. De komende jaren zullen geleidelijk aan meer Stolpersteine in Breda worden gelegd.  
Stolpersteine staan symbool voor het vasthouden van de herinnering aan wat is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog en om de verhalen van de omgekomen mensen te blijven vertellen. 
 
Stolpersteine 
Stolpersteine, of struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme en over heel Europa verspreid. De stenen worden aangebracht in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd en vermoord. De Stolpersteine in Breda herinneren aan de vermoorde Joden, en mogelijk andere bevolkingsgroepen zoals de Sinti en Roma, die vanwege hun afkomst zijn omgebracht.   
 
Wethouder Marike de Nobel: “Mooi dat we, samen met kunstenaar Gunter Demnig en kinderen uit de buurt, Stolpersteine kunnen neerleggen in mijn eigen wijk de Belcrum.  
Een Stolperstein is een zichtbaar element in een straat, waar je bijna letterlijk over struikelt, en daarmee fysiek geconfronteerd wordt met het verleden en het lijden van onze stadgenoten. 
Belcrum is een mooie wijk, waar ik graag woon. Pas deze zomer, toen we onze mensen hun naam en persoon teruggaven met het maken van naambordjes bij het project ‘Namen en Nummers’ * besefte ik  ten volle dat ook hier mensen, stadgenoten, wijkgenoten zijn weggevoerd in de Tweede Wereldoorlog. En alleen maar om wie zij waren: Joods. 
Elk steentje is een stukje van het pad op weg naar vrede. Vrede die nu verder weg dan ooit lijkt, als we alleen al de vreselijke beelden van Oekraïne in gedachten nemen. En daarom moeten we blijven herdenken, en niet vergeten.”  
  
De Stolpersteine zijn van beton en zijn 10 bij 10 bij 10 centimeter groot. Op de kop zit een messing plaatje met daarin naam en geboortedatum, de deportatiedatum, en de datum en plaats van ombrengen van de betreffende persoon.  
 
Bewoners Leeuwerikstraat 80 en Merelstraat 29 
Salomon Levie en zijn broer Victor woonden bijna naast elkaar in de Belcrum. Het gezin van Salomon, zijn vrouw Florettha Walg en kinderen Maurits, Debora en Selma woonde aan de Leeuwerikstraat op nummer 80, zijn broer Victor met zijn vrouw Henriette van Kloeten en kinderen Max, Joseph en Sonja aan de Merelstraat 29. De twee broers waren aanvankelijk, net als hun vader, slager van beroep, later veekoopman. Eind augustus 1942 wordt een grote groep Joodse inwoners van Breda opgeroepen om zich op 28 augustus te melden bij een verzamelplaats aan de Oude Vest. Waaronder ook de twee gezinnen Levie. Zij worden diezelfde dag afgevoerd en de meesten van hen komen binnen een week na aankomst om in Auschwitz in september 1942. De twee broers, en de oudste zoon van Salomon, Maurits, komen om in 1944 in Midden-Europa. 
 
Het initiatief voor het leggen van Stolpersteine in Breda is genomen door een hiervoor speciaal in het leven geroepen projectgroep waaraan naast inwoners ook Stadsarchief Breda deelneemt. Gemeente Breda steunt dit initiatief.  
Scholen in de buurt worden betrokken bij het onderhoud en de Stolpersteine zijn onderwerp van het lesprogramma. 
Bredanaars die een bijdrage willen leveren aan het leggen van Stolpersteine in de stad kunnen contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  
 
 
* bij het project Namen en Nummers Breda werden op 28 augustus 2022 Bredanaars die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd met een tijdelijk monument in de vorm van naambordjes herdacht. 

 

Meer nieuws >

nu te koop!

Para

Veertig jaar geleden opende poppodium Para aan het Van Coothplein haar deuren. Twintig jaar geleden stond de laatste band op het Para-podium en opende Mezz.
In die twintig jaar traden alles bij elkaar meer dan 1.000 bands, singer-songwriters, Dj’s, schrijvers en dichters, cabaretiers en theatergroepen in Para op en droegen honderden enthousiaste vrijwilligers hun steen bij om het poppodium draaiende te houden. Meer dan genoeg redenen dus om terug te kijken. Stadsarchief Breda slaat daarvoor de handen ineen met Graphic Matters, Pier15 Skatepark en een aantal oprichters van Para.

Expositie Graphic Matters
Vanaf 4 september tot en met 2 oktober is er bij Pier15 in het Havenkwartier een overzichtstentoonstelling van 150 Para posters te zien, samengesteld door Graphic Matters. In het weekend van 16 t/m 18 september verhuist de complete expositie tijdelijk naar het Valkenbergpark waar bezoekers van muziekfestival Breda Barst het kunnen bekijken.

Boek

Muziekjournalist Willem Jongeneelen schreef Para 1982 - 2002, een boek over twintig jaar Para-geschiedenis. Vol beeldmateriaal en verhalen van oud-medewerkers, vrijwilligers, bezoekers, bands en allerlei andere mensen voor wie Para tussen 1982 en 2002 een bijzondere plek was waar ze hun favoriete bands, dj’s, schrijvers of theatermakers konden zien. Studio Pogo uit Breda maakte er een prachtig vormgegeven uitgave van.

Het boek is voor € 24,95 te koop bij:
- de Vrije Boekhandel, Veemarktstraat 40, Breda
- Velvet Music Breda, Houtmarkt 162, Breda
- Roots Mail Music, Van Goorstraat 14, Breda

 

Meer nieuws >

Vanaf 28 oktober 2022

Oud schriftHet stadsarchief organiseert dit jaar weer cursussen oud schrift voor beginners en voor gevorderden. De cursussen starten op vrijdag 28 oktober.

Meer informatie en het inschrijfformulier vind je hier.

 

Meer nieuws >

foto-expo en talk
Kamu
foto: Joost van Asch

Op 21 augustus stond Breda in het teken van de Vuelta, de Ronde van Spanje. De wereldberoemde wielerkoers was voor de Bredase fotografen Emile Waagenaar en Johan van Gurp aanleiding om samen in hun archief te duiken. Waagenaar hoefde niet lang te zoeken want hij portretteerde nog vrij recent Nederlandse ronderenners, in de periode 2014-2019. In ruste en vaak in huiselijke sfeer, een fraai contrast met de voornamelijk zwart-wit beelden van Van Gurp die de renners in de hoogtijdagen van hun carrière (1963-2006) had vastgelegd. Een mooi tijdsbeeld van de Nederlandse wielersport.

Talk
De beide wielerfanaten ontmoetten elkaar aan de keukentafel in het stadsarchief waar bleek dat ze een gedeelde passie hadden. Het stadsarchief beheert de omvangrijke collectie van Van Gurp die meer dan 37 jaar voor BN De Stem fotografeerde. Waagenaar fotografeerde in opdracht van het archief typisch Bredase kleine ondernemers in de serie Wereldberoemd in Breda. Op 29 september staat de keukentafel in Kamu waar de fotografen enthousiast vertellen over hun wielerfoto’s en de vele anekdotes die erbij horen.

Je bent van harte welkom om deze talk bij te wonen. De gratis tickets zijn te verkrijgen via deze link.

Expo
De foto-expo is gratis te bezichtigen bij Kamu, Boschstraat 31, Breda, tijdens openingsuren.

 

Meer nieuws 

1 t/m 31 oktober

De Bredase Maand van de GeschiedenisOnder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' zetten we in oktober met het thema Wat een ramp! geschiedenis in de spotlight.
Tijdens de Bredase Maand van de Geschiedenis verenigen we de krachten in de stad en brengen we de hele maand een gevarieerd programma op verschillende locaties.

Sinds 2018 geven Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda en Stedelijk Museum Breda lokaal invulling aan de landelijke Maand van de Geschiedenis, om vorig jaar als officiële spin-off verder te mogen gaan. Onder de paraplu van de Bredase Maand van de Geschiedenis doen net als voorgaande edities weer een groot aantal deelnemers mee met evenzoveel activiteiten. Het thema mag dit jaar dan een ramp zijn, op die samenwerking zijn we trots!

Wat een ramp!
In ieder mensenleven komen ze voor: rampen. Van een naaste die overlijdt tot een dorp dat wegspoelt. Van geen dak boven je hoofd hebben tot een economie die instort. Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten. Een ramp kent vele verschijningsvormen. In Breda worden we gechanteerd door brandbrieven en blussen we stadsbranden in de 16e eeuw, kijken we naar de rampen die nootmuskaat en de Vrede van Breda veroorzaakten en horen we ook hoe we rampen proberen te voorkomen.

Een tipje van de sluier?
Op een originele locatie aan de Tilburgseweg kun je PIANOSTEMMEN ervaren, muziektheater over het verleden van systematische roof van voornamelijk Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. De indrukwekkende voorstelling met maar liefst 18 piano's stond afgelopen zomer op festival Oerol en kreeg lovende recensies.

Stichting Arjati zet zich in voor het behoud van het Indisch cultureel erfgoed en vraagt aandacht voor het Indische verhaal met o.a. twee lezingen. Schrijver Suze Zijlstra vertelt over de vergeten verhalen van vrouwen in Nederlands-Indië en hun sleutelrol in de samenleving, terwijl schrijver Anne-Lot Hoek in gaat op de vrijheidsstrijd op Bali. Haar boek is genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs 2022.

In het Mondiaal Centrum Breda wordt een symposium georganiseerd waarin de Vrede van Breda centraal staat. Journalist en schrijver Willem Oosterbeek en directeur van Stichting Musea Bekennen Kleur Aspha Bijnaar, gaan in hun lezingen dieper in op de gevolgen van het handelsverdrag uit 1667 en dan met name voor de Banda-eilanden en Suriname.

Op de laatste dag van oktober vertelt historicus Femke Deen, op initiatief van Stadssociëteit De Gouden Cirkel, over twee echtgenotes van Willem van Oranje, Anne van Saksen en Charlotte de Bourbon. Hun handelingen waren minder zichtbaar dan die van de Vader des Vaderlands maar waren evengoed van historisch belang en hebben misschien zelfs rampen voorkomen.

Benieuwd naar alle andere activiteiten? Bekijk het uitgebreide aanbod op www.bredasemaandvandegeschiedenis.nl en laat je verrassen. 

Kick-off
Wethouder van Cultuur Marike de Nobel zal op zaterdag 1 oktober De Bredase Maand van de Geschiedenis openen. Cultuurhistoricus Lotte Jensen – o.a. bekend van het televisieprogramma Het Verhaal van Nederland – vertelt over de eeuwenoude strijd van Nederlanders tegen het water en hoe die strijd werd verbeeld in de kunst, literatuur en populaire cultuur. Kijk voor het complete programma van de kick-off op bredasemaandvandegeschiedenis.nl. Publiek is van harte welkom bij deze openbare bijeenkomst.

 

Meer nieuws >

7 oktober en 21 oktober 2022

Hoe woonden je voorouders, wie waren de vorige bewoners van je huis? Het stadsarchief organiseert regelmatig cursussen die je op weg helpen met je huizenonderzoek. Je maakt kennis met verschillende bronnen (ons archief, het kadaster en het bevolkingsregister) en leert hoe je alles te weten komt over de bewoningsgeschiedenis van je eigen woning of andere panden in onze historische stad.

De workshop bestaat uit twee delen, die plaatsvinden op vrijdag 7 oktober en 21 oktober van 10 tot 12 uur.

Docent: Mieke Rijkers
Locatie: Stadsarchief Breda
Maximaal aantal deelnemers: 12

Helaas, de workshop is volgeboekt. Houd onze site in de gaten voor nieuwe data.

 

Meer nieuws >

8 september t/m 8 oktober
Foto: Hans Chabot
Foto: Hans Chabot

Stedelijk Museum Breda en Stadsarchief Breda presenteren ter ere van 10 jaar BredaPhoto een buitenexpositie met 28 iconische foto’s uit het rijke oeuvre van de Bredase fotojournalist Hans Chabot. Hans Chabot (1921-1996) werkte ruim veertig jaar als fotojournalist in Breda en wijde omgeving. Veel van zijn foto’s verschenen in Dagblad De Stem (nu BN DeStem). Door de ogen van Chabot is Breda een vriendelijke provinciestad die droomt van een betere toekomst.
De buitententoonstelling Hans Chabot – Dromen van de toekomst is van 8 september t/m 23 oktober te zien in de Speelhuislaan.

BredaPhoto 2022: Theatre of Dreams
Van 8 september t/m 23 oktober 2022 vindt in Breda de tiende editie plaats van het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival, de grootste fototentoonstelling in de Benelux. Met als titel Theatre of Dreams gaat deze editie over hoop, verandering en voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld. Verspreid door de stad Breda is zeven weken lang op bijzondere binnen- en buitenlocaties werk te zien van ruim 50 internationale fotografen, zowel gevestigde namen als opkomende talenten.

Over Hans Chabot
Fotojournalist Hans Chabot bepaalde vele jaren lang het gezicht van regionale dag- en weekbladen in West-Brabant, waaronder De Stem. In 1993 werd hij bij zijn veertig jarig jubileum onderscheiden met de gouden medaille in de Orde van Oranje Nassau.
Chabot begon in zijn jeugdjaren als hobby met fotografie. Pas na de Tweede Wereld oorlog volgde hij de opleiding voor fotojournalist in Den Haag. De vertraging was een gevolg van zijn deelname aan het verzet en van de ontberingen die hij moest doorstaan tijdens zijn gevangenschap in Frankrijk, België en Nederland. In augustus 1953 startte Chabot zijn loopbaan als fotojournalist in Breda en omstreken, met name voor Dagblad De Stem werkte hij veel. Dat betekende ruim veertig jaar lang dagelijks een race tegen de klok omdat in die tijd verouderde technieken en trage communicatiemiddelen het fotograferen tot een meer dan dagvullende taak maakten. Chabot ontwikkelde zich tot een bekend gezicht in de regio. Zijn gedrevenheid, charme, maatschappelijke betrokkenheid en zijn grote liefde voor Breda en Bredase tijdsbeelden kenmerken zijn werk. Hij hield van het vastleggen van plaatsen en hoe mensen leefden. Vooral de mens intrigeerde hem, die schoonheid probeerde hij ook in zijn portretten, die nooit statisch waren, te vangen en daarmee mensen op hun best uit te lichten. Het omvangrijke fotoarchief van Hans Chabot is aangekocht door Stadsarchief Breda.

 

Meer nieuws >

Rondleidingen door het archief

Open Monumentendag 2022

Ook dit jaar houden wij open huis tijdens de Open Monumentendagen! Dit jaar is het thema ‘Duurzaam duurt het langst’. En wat is nu duurzamer dan een instelling die alles bewaart tot in den eeuwigheid? Op zaterdag 10 september kan je ons bezoeken tussen 11.00 en 17.00.
 
We organiseren rondleidingen door onze depots, waar je ontdekt hoe we onze collecties bewaren en beheren. En je komt op plekken komt waar je normaal niet komt. Reserveer snel, want de plaatsen zijn beperkt! Dat doe je via deze link.
 
Alles over de Open Monumentendagen vind je op www.omdbreda.nl.
 
Let op: de rondleidingen zijn niet rolstoeltoegankelijk.

 

 

Meer nieuws >

buitenexpo van 25 juli t/m 28 augustus
Je bent hier...
Foto: Stadsarchief Breda

Met de foto-expositie Je bent hier… 2.0 toont het stadsarchief het Breda van toen, op bijna 100 posters verspreid door de stad. Vorig jaar vond de eerste editie van deze campagne plaats, en vanwege de enthousiaste reacties is er nu een tweede editie als vervolg.
De foto’s hangen op de locatie waar ze zo lang geleden gemaakt zijn: door het raam van de mupi kijk je letterlijk terug in de tijd.

Breda is altijd in beweging, waardoor er in de loop der jaren veel is veranderd. De nauwkeurig gekozen foto’s tonen een tijdsbeeld waarover veel Bredanaars zich zullen verwonderen. De oudere generatie kijkt misschien met weemoed terug, terwijl de jongere zich verbaast over het grote verschil tussen toen en nu. De soms onherkenbare straatbeelden zijn op de posters voorzien van tekst en uitleg en geven de nodige historische context.

De mupi’s (reclameborden) staan op vaste locaties door de hele stad, veel in het centrum en net buiten de singels. Ontdek de bijna 100 posters te voet of op de fiets, dan heb je de tijd om het heden met het verleden te vergelijken. De locaties zijn gemakkelijk te vinden op het speciale Google Maps-kaartje.

 

Meer nieuws >

mei 2022
Para
Foto: Stadsarchief Breda

In deze nieuwsbrief zit muziek! Tenminste, we zijn hartstikke trots op ons Para-boek! We nemen je mee naar het Breda van de jaren 60 tijdens BredaPhoto en we kijken alvast vooruit naar de Bredase Maand van de Geschiedenis. Ben je net als fotografen Emile Waagenaar en Johan van Gurp ook wielergek? Lees dan ook verder! 

 

Meer nieuws >

jaaroverzicht
nieuw jaaroverzicht

jaaroverzichtDe afgelopen jaren zijn voor iedereen anders dan anders geweest. Zo hebben wij door corona maar ook door de verbouwing van de Chassékazerne de deuren tijdelijk moeten sluiten.

Gelukkig konden veel van onze activiteiten nog wel doorgaan. In ons jaaroverzicht vind je een selectie hiervan. Nieuwsgierig? Je haalt je gratis exemplaar in de hal van het stadskantoor en bij onze collega’s van Stedelijk Museum Breda en Nieuwe Veste. En natuurlijk ook bij ons aan de Parade!

 

Meer nieuws >

19 mei

Gerhard van de RhoerOp donderdag 19 mei wordt om 10.00 uur in aanwezigheid van burgemeester Paul Depla en genodigden voor het huis aan de Julianalaan 73 de eerste Stolperstein in Breda gelegd. Dit is de eerste steen van wat uiteindelijk een monument kan worden van ongeveer 120 Stolpersteine op zo’n 50 verschillende locaties in de stad. De Stolpersteine staan symbool voor het vasthouden van de herinnering aan wat is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog en om de verhalen van de omgekomen mensen te blijven vertellen.  
  
Stolpersteine  
Stolpersteine, of struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme en over heel Europa verspreid. De stenen worden aangebracht in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd en vermoord. De Stolpersteine in Breda herinneren aan de vermoorde Joden, en mogelijk andere bevolkingsgroepen zoals de Sinti en Roma, die vanwege hun afkomst zijn omgebracht.    
   
Burgemeester Paul Depla: "Vrijheid is niet vanzelfsprekend. De hartverscheurende beelden die nu dagelijks voorbij komen van de oorlog in Oekraïne benadrukken deze boodschap des te meer. De Stolpersteine dragen bij in de bewustwording, het gedenken en herdenken van het leed wat oorlog en geweld veroorzaken. Gedurende de Holocaust werden talloze mensen opgepakt, weggevoerd en vermoord enkel en alleen omdat ze waren wat ze waren: Joods. Een vreselijk hoofdstuk uit onze geschiedenis, maar wel een deel dat we ons moeten blijven herinneren. De Stolpersteine helpen daarin. Ze geven de slachtoffers een gezicht, vertellen hun verhaal en maken dat de aantallen waar we over lezen of horen ook personen worden. De Stolpersteine vormen daarom niet alleen voor de Joodse gemeenschap een monument, maar voor ons allemaal”.  
    
De Stolpersteine zijn van beton en zijn 10 bij 10 bij 10 centimeter groot. Op de kop zit een messing plaatje met daarin naam en geboortedatum, de deportatiedatum, en de datum en plaats van ombrengen van de betreffende persoon. De Stolpersteine voor Nederland worden gemaakt door kunstenaar Alexander Stukenberg.   
  
Gerhard van de Rhoer  
De eerste Stolperstein in Breda is voor Gerhard van de Rhoer (1884-1942). Deze Bredanaar was in juni 1942 bij goed weer in hemdsmouwen in zijn voortuin aan het werk. Hij had zijn jasje met Jodenster uitgetrokken. Zijn buurvrouw zag dat en meldde dat bij de autoriteiten. Van de Rhoer werd gearresteerd en naar het Huis van Bewaring gebracht. Begin juli wordt hij overgeplaatst naar Kamp Haaren. Van daaruit wordt hij via Kamp Amersfoort naar Kamp Mauthausen vervoerd, waar hij op 30 oktober van hetzelfde jaar op 58-jarige leeftijd overlijdt.   
    
Zijn echtgenote, Regina van de Rhoer–Druijf, duikt met de kinderen en kleinkind onder. Zijn kleinzoon en naamgenoot heeft Gerhard van de Rhoer voorgedragen voor de eerste Stolperstein in Breda. Bij het leggen van de steen is de inmiddels 85-jarige Van de Rhoer aanwezig.   
    
Het initiatief voor het leggen van Stolpersteine in Breda is genomen door een hiervoor speciaal in het leven geroepen projectgroep waaraan naast burgers ook Stadsarchief Breda deelneemt. Wil je ook een bijdrage leveren aan het leggen van Stolpersteine in de stad, dan kan je contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Elke bijdrage is welkom, in welke vorm dan ook.

Wil je meer weten over het leven van Gerhard van de Rhoer? Lees dan op deze pagina  zijn verhaal.

 

Meer nieuws >

Open!
stadsarchief weer geopend
foto: Stadsarchief Breda

De verbouwing is bij ons dan wel klaar maar in de rest van de Chassékazerne wordt nog steeds hard gewerkt. Vanwege de onvoorspelbaarheid van de werkzaamheden is onze studiezaal helaas weer alleen op afspraak geopend.

Dit zijn de openingstijden op afspraak:

Dinsdag: 10.00-16.00
Donderdag: 10.00-16.00
Zaterdag: 10.00-14.00


Kan je op genoemde tijdstippen niet, laat het ons dan weten. Wij kijken dan of we op een van de overige dagen iets met je kunnen afspreken.


Een afspraak maak je door een mailtje te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Onze studiezaalmedewerkers plannen je dan in. Graag tot ziens!

 

Meer nieuws >

nieuwe foto’s
kraamkliniek Moederheil
Foto: M. Boot

In samenwerking met drs. Eugénie Smits van Waesberghe en gemeente Breda is de online expositie ‘Moederheil, doorgangshuis voor ongehuwde vrouwen’ op onze website te zien. Hierin zie je nooit eerder vertoonde foto’s van kinderen en oud-personeel van Moederheil/ Valkenhorst.

De afbeeldingen beslaan een flink deel van de periode waarin Moederheil/ Valkenhorst aan de Valkenierslaan onder andere als gesloten kraamkliniek voor ongehuwde moeders en hun kinderen te boek stond.

Online archief bekijken
Bij het inrichten van het online archief is met een aantal zaken rekening gehouden, zoals de leeftijdsopbouw van de doelgroep (met name afstandsouders en oud-personeel). Een ander belangrijk uitgangspunt is dat iedereen op hetzelfde moment en dezelfde wijze toegang heeft tot het beschikbare materiaal. Het online archief is nog lang niet volledig. Het kan steeds verder worden uitgebreid.

Heb je ook foto’s of ander materiaal m.b.t. Moederheil, laat het ons weten en stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De afbeeldingen in de online fotocollectie zijn te bekijken maar vanwege auteursrechten niet downloadbaar. Er staan geen namen of andere identificeerbare gegevens bij de albums of foto’s, dit i.v.m. de privacy-voorschriften.

Een groot deel van de verzameling foto’s en albums kan vanwege de auteurs- en privacyrechten, in overleg met het stadsarchief, alleen op de studiezaal worden ingezien.

Contact
Voor opmerkingen of vragen over het online fotoarchief en/of bepaalde afbeeldingen kun je terecht bij het Stadsarchief: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vragen in relatie tot je dossier bij Moederheil  kun je stellen bij het FIOM.

Voor opmerkingen/ vragen over andere instellingen in relatie tot binnenlandse afstand en adoptie, kun je contact opnemen met de volgende belangenorganisaties:
Verleden in Zicht Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meldpunt Adoptie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Meer nieuws >

online beschikbaar

ordonnantie brouwersEen nieuwe bron is online beschikbaar gekomen: onze gildearchieven zijn gedigitaliseerd en nu te raadplegen via de website!  
Het gaat om meer dan 6000 scans gekoppeld aan een dertigtal gildearchieven. Sommige van deze archieven gaan terug tot de vijftiende eeuw.  
Een gilde? Wat is dat eigenlijk? In de digitale expositie krijg je antwoord op die vraag en kom je meer te weten over de Bredase gilden. Die webexpo bekijk je hier.  
Zoektip! 
 
Typ gilde* (met dat sterretje) in als zoekterm op deze zoekpagina en je krijgt een overzicht van alle gildearchieven. Kies bijvoorbeeld ‘Het gilde van de Brandewijnstokers Breda’ en klik daarna op ‘hele toegang’. Als je een inventarisnummer aanklikt, zie je de bijbehorende scans.

Meer nieuws >