Nieuws

bezoek op afspraak vanaf 2 juli mogelijk
Welkom
Foto: Stadsarchief Breda

Het stadsarchief is vanaf donderdag 2 juli weer open! Je bent van harte welkom aan de Parade!

Vanwege de huidige coronarichtlijnen hebben we onze dienstverlening aangepast. Een bezoek aan het stadsarchief kan alleen op afspraak.

Alle voorwaarden daarvoor hebben we hier op een rijtje gezet. Lees ze goed en hopelijk zien we je snel weer op de studiezaal!

 

Meer nieuws >

beelden van Breda tijdens de coronacrisis
Beeld van Breda tijdens de coronacrisis
Foto: Johan van Gurp

In april riepen we iedereen op om bij te dragen aan de Bredase coronacollectie. Aan de oproep werd goed gehoor gegeven, inmiddels staan er meer dan 1000 beelden online! Een selectie daarvan bekijk je in deze webexpo. De rest van de collectie vind je in de beeldbank.

Natuurlijk is materiaal nog steeds welkom!  Wil je ons ook iets aanbieden? We zijn op zoek naar foto’s, filmpjes, tekeningen, posters, gedichten, mijmeringen en eigenlijk alles dat inzicht geeft in deze rare tijd. Help ons mee de herinnering vast te leggen en draag bij via deze pagina.

 

Meer nieuws >

help mee!
coronacollectie
foto: Stadsarchief Breda

Stadsarchief Breda roept alle Bredanaars op om mee te bouwen aan een erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in de stad.Ons hele land en de rest van de wereld staan op z’n kop. Het coronavirus raakt ons allemaal en beheerst momenteel het nieuws. Deze herinnering willen we samen vastleggen en levend houden voor de toekomst.

Voor de geschiedschrijving van de toekomst zullen de overheidsarchieven die we nu vormen een belangrijke bron zijn. Maar informatie van particuliere instellingen, bedrijven en individuen is juist ook het bewaren waard. Om die veilig te stellen doet Stadsarchief Breda nu een beroep op het publiek.
We vragen Bredanaars mee te helpen door ons foto's, filmpjes of documenten te sturen die iets zeggen over de invloed van het coronavirus op het leven in de stad en de omliggende dorpen. Daarvoor kan een speciaal aangemaakt contactformulier worden gebruikt. Je kunt kiezen voor een formulier met gebruik van DigiD of zonder DigiD.

Waar zijn we naar op zoek?

• Foto’s en filmpjes van het leven in de stad in tijden van corona: op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties.
• Flyers en posters, met mededelingen over coronamaatregelen e.d. - die kan je uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn.
• Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen en tekeningen, dagboeken of memoires.

Wat doet het stadsarchief al?

Digitale bronnen: dit soort bronnen zijn vergankelijk. Alle corona-nieuwsberichten zullen aan het einde van deze crisis snel weer verdwenen zijn. Om ze duurzaam te kunnen bewaren, archiveren wij de website van Gemeente Breda en leggen we de gemeentelijke besluitvorming vast.
Foto (en film): het stadsarchief laat op eigen initiatief de situatie in Breda door fotografen vastleggen. Die foto’s worden opgenomen in de collectie; zo ook een aantal films. Bovendien worden foto's verworven van amateurfotografen die de situatie in de stad vastleggen.

Vanwege de maatregelen om het coronavirus in te perken is de studiezaal gesloten tot en met dinsdag 28 april. Heb je een vraag over de collecties van het stadsarchief en vind je het antwoord niet op onze website? Natuurlijk blijven we beschikbaar via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  

Meer nieuws >

1 juni 2020 t/m 14 maart 2021
Ziek & Gezond in CollectieLab
Foto: Emile van Waegeningh

In de Collectie Breda zitten veel verhalen verborgen over ziekte en gezondheid. Corona is niet de eerste besmettelijke ziekte die de samenleving treft. Met de archeologen en conservatoren van de stad zoeken we een jaar lang naar bijzondere objecten en documenten. Ook het Amphia Ziekenhuis doet mee.

Regelmatig komt een ander thema naar voren. Allereerst besteden we aandacht aan de ziekenzorg voor militairen en de medici in de stad, daarna focussen we op de gasthuizen en de ziekenhuizen. Ten slotte staat Jan Ingenhousz centraal. Deze Bredase dokter werd in de 18e eeuw beroemd door zijn inenting tegen pokken en als lijfarts van keizerin Maria Theresia. Lees hier meer over deze bijzondere samenwerking in het Collectielab.

Vanaf maandag 1 juni 12.00 uur (Tweede Pinksterdag) kun je het museum weer bezoeken. Dat kan als je vooraf een e-ticket hebt gekocht, en een timeslot hebt gereserveerd. Je tickets bestel je hier.

Ziek & Gezond in CollectieLab  wordt gemaakt door Stedelijk Museum Breda, Stadsarchief Breda en Team Erfgoed Gemeente Breda.

 

Meer nieuws >

Stoepkrijttekeningen in de straat
Foto: W.G.W. Coremans-Bouwmeester

In deze nieuwsbrief staan we stil bij de heropening van het stadsarchief, nemen we een kijkje in het Collectielab en kijken we vooruit naar Open Monumentendag. We zijn vooral blij dat we jullie vanaf 2 juli weer mogen ontvangen aan de Parade!

Wil je ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Je kunt je meteen inschrijven.

 

Meer nieuws >

27 maart t/m 2 juli 2020

Wereldberoemd in BredaEmile Waagenaar fotografeert voor Stadsarchief Breda typisch Bredase en trotse ondernemers.

Twee jaar geleden maakte de Bredase fotograaf Emile Waagenaar in opdracht van het stadsarchief 34 portretten van kleine zelfstandigen. Typisch Bredase zaken die, zoals burgemeester Paul Depla het toen verwoordde: ,van groot belang zijn voor de identiteit van de stad.’ De vele reacties die de foto’s opleverden, waren aanleiding om een vervolg te geven aan het project Wereldberoemd in Breda. Nog eens 32 portretten worden nu toegevoegd aan de serie die van 27 maart tot en met 2 juli te zien is in de 3sec.gallery in de Chassé Parking.

In de jaren '90 fotografeerde Emile Waagenaar in opdracht van het toenmalig Breda's Museum kleine bedrijfjes die veel Bredanaars kennen, begrippen in de stad. Toen Ina Rhee van de Radiobeurs aan de Karnemelkstraat in 2017 stopte, vroeg het stadsarchief Waagenaar ook haar ‘te documenteren’. Veel winkeltjes voldeden aan hetzelfde profiel en bieden al jaren internet en de grote ketens het hoofd. Het project Wereldberoemd in Breda was geboren. Een mandarijntje van groenteboer Wout, een frietje van de Fer of een glimlach naar de beer van Hesemans: allemaal trotse ondernemers die in het DNA van de stad zitten.
De nieuwe portretten die Waagenaar in 2019 – 2020 maakte, worden ook nu officieel opgenomen in de collectie van Breda die door het stadsarchief wordt beheerd. In samenwerking met 3sec.gallery worden ze aan het grote publiek getoond.

Emile Waagenaar (Den Haag, 1949) studeerde in de jaren 70 film en fotografie aan kunstacademie St. Joost in Breda en is er, zoals hij het zelf zegt, blijven hangen. Hij voelt zich verbonden met de stad en de mensen die hij portretteerde. Emile: ,in Prinsenbeek vroeg ik Fred en Els van Tilborg naar de stoel in de hoek van hun tabak- en tijdschriftenwinkeltje. Els vertelde me dat die daar voor hun klanten stond, die in de winkel hun hart kwamen luchten. Ze gaf ze dan een bakkie troost en dat hielp even hun problemen te vergeten. Mijn moeder had ook zo'n stoel, zij had een drogisterij in Den Haag in de jaren 60 en 70. Wij noemden het de 'huilstoel' vanwege de vaak huilende huisvrouwen die erop plaats namen. Een luisterend oor en een glaasje jenever hielpen beter dan een gediplomeerde zielenknijper. Kijk, zo'n stoel hebben ze niet bij Bol.com, dat bedoel ik maar'.

De expositie in de Chasséparking blijft ook tijdens de corona-crisis vrij toegankelijk, ook te voet en op de fiets. Houd rekening met de richtlijnen van het RIVM. Niet in de gelegenheid om te gaan kijken? Je vindt de portretten natuurlijk ook hier, in onze beeldbank en webexposities.

Over 3sec.gallery
De 3sec.gallery is een drive-by gallery langs de inrit van de Chassé Parking. Vier keer per jaar tonen ze een nieuwe serie posters.
Wereldberoemd in Breda in 3sec.gallery
27 maart t/m 2 juli
Chasséparking, Coulissen 2
 

Meer nieuws >

Wat we in huis hebben, delen we.

Dit beeld is ook van jouWat hadden we jullie graag uitgenodigd voor onze Open Dag – we hadden de posters er al voor klaarliggen! Veel zin om ze in de stad te hangen had ‘t niet: corona gooide roet in het eten. Daarom dus een campagne op herhaling: met ‘Dit beeld is ook van jou’ lieten we jullie in 2017 weten dat je foto’s gratis kunt downloaden vanaf de website. Die boodschap geldt natuurlijk nog steeds: wat we in huis hebben, delen we! Benieuwd? Verlies je in onze collectie!

Let op: alleen van foto’s waarvan de rechten zijn geregeld kun je gratis downloaden.
 

Meer nieuws >

Fotocollectie Egon Picker staat online.
Chassékazerne
Foto Egon Picker, collectie Stadsarchief Breda, id.nr. 20190754

In 2018 ontving Stadsarchief Breda een bijzondere collectie foto’s uit de nalatenschap van Egon Picker. 

Picker was een Duitse officier tijdens de Tweede Wereldoorlog en was gelegerd op de Chassékazerne in Breda. Tijdens deze periode heeft hij verschillende momenten vastgelegd op camera: officiële bezoeken, sport- en schietoefeningen, maar ook meer persoonlijke kiekjes van de binnenstad. Benieuwd? Alle foto's van Picker staan in onze beeldbank. Een selectie van de foto's vind je hier.

 

Meer nieuws >

In de studiezaal van het Stadsarchief

GezienskaartenSinds de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in mei van dit jaar is ingevoerd, kunnen wij de gezinskaarten/het bevolkingsregister vanaf 1918, niet meer aanbieden via de website. Voor stamboom- en ander onderzoek is dat een stevige beperking gebleken. Vandaar dat wij het vanaf deze maand mogelijk hebben gemaakt om deze verwijderde gezinskaarten/bevolkingsregister op de pc’s in onze studiezaal in te zien.

Dit betekent dat je, wanneer je thuis in genealogische bronnen zoekt naar gezinskaarten, een slotjessymbool zult tegenkomen maar dat op de studiezaal dezelfde zoekactie toegang zal geven tot de gewenste gezinskaart.

 

Meer nieuws >

Vanaf nu te zien op studiezaal

Begin dit jaar heeft Stadsarchief Breda i.v.m. de problematiek rond auteursrecht bijna 28.000 historische foto’s van de website gehaald.

Die beelden zijn vanaf nu weer online te vinden maar achter een slotje. Op de studiezaal kun je ze wel komen bekijken. Voor onze openingstijden, kijk hier.

Onze uitgebreide collectie met ruim 334.000 foto’s, die je online kunt zien, ontdek je hier.

 

Meer nieuws >

Digitale netwerktaartDe afgelopen maanden schaarden Stadsarchief Breda en 8 andere erfgoedorganisaties zich middels het ondertekenen van het manifest achter de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Daarmee geven zij het optimaal zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitaal erfgoed in Nederland een extra impuls.

Onderdeel zijn van het Netwerk Digitaal Erfgoed betekent werken volgens bepaalde principes en een verschuiving van ‘instellingsdenken’ naar ‘netwerkdenken’. Een groeiend aantal organisaties uit de erfgoedsector staat achter deze werkwijze en gelooft dat alleen het maximale uit digitaal erfgoed gehaald kan worden als hierin samen wordt opgetrokken.

Meer weten over het manifest, kijk hier.

En wat een lekkere verrassing: als dank werden we getrakteerd op taart!

 

Meer nieuws >

Bredasche CourantStadsarchief Breda heeft enkele jaren geleden deelgenomen aan het project Metamorfoze , het nationale programma voor het behoud van het papieren erfgoed. 

Hiervoor zijn onze exemplaren van de Bredasche Courant - periode 1900-1950 m.u.v. de oorlogsjaren - in gedeeltes naar de Koninklijke Bibliotheek gebracht, die ze vervolgens liet digitaliseren. Het laatste deel - de jaren 1900-1913 - is nu toegevoegd aan Delpher, de grote landelijke kranten-, boeken- en tijdschriftendatabank. Dat betekent dat onze Bredasche Courant uit de jaren 1900-1939, 1945-1950 nu compleet online te bekijken is en beschikbaar voor onderzoek. Overigens zijn de jaren 1814-1870 van de Bredasche Courant al eerder opgenomen in Delpher; dit betreft kranten uit de eigen collectie van de Koninklijke Bibliotheek.

Met de laatste toevoeging staan er nu ruim 20.000 exemplaren online!

 

Meer nieuws >

gezinskaartenOp 25 mei treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. De AVG verbiedt het publiceren van persoonsgegevens van nog levende personen, vooral als het om zogenaamde bijzondere persoonsgegevens gaat, zoals religie.

Deze bijzondere persoonsgegevens staan vermeld op gemeentelijke gezinskaarten en bevolkingsregisters die door Stadsarchief Breda worden bewaard. Als gevolg van de nieuwe privacywetgeving mogen we de gezinskaarten/bevolkingsregisters vanaf 1918 niet meer aanbieden via de website.

Dat betreuren we, maar we respecteren de AVG.

Meer nieuws >

Auteursrechtelijke risico’s voor archiefinstellingen veel groter dan gedacht

Stadsarchief Breda heeft bijna 28.000 historische foto’s van het internet gehaald. Aan het online publiceren van deze foto’s blijken grote auteursrechtelijke risico’s te kleven.

Erfgoed Leiden verloor onlangs een rechtszaak over het online publiceren van anonieme prentbriefkaarten uit het begin van de 20e eeuw. Vanwege deze zaak haalt Stadsarchief Breda de anonieme prentbriefkaarten en foto’s uit de collectie offline.

Grote gevolgen voor publiek
De afgelopen jaren heeft Stadsarchief Breda veel geïnvesteerd in digitalisering van archiefmateriaal en in de ontwikkeling van de online beeldbank. Het gebruik van de collectie is daardoor explosief toegenomen. Die ontwikkeling dreigt nu te stagneren.

Anonieme makers
Stadsarchief Breda doet veel onderzoek om rechthebbenden op te sporen en afspraken met hen te maken voordat ze afbeeldingen op internet publiceren. In het geval van oude prentbriefkaarten is meestal niet bekend wie de maker is van de foto op de kaart, maar wel wie de uitgever is. Auteursrechten van uitgeverijen vervallen na 70 jaar; auteursrechten van makers echter pas 70 jaar na de dood van de maker. Archiefinstellingen verkeerden daarom in de veronderstelling dat zij anonieme prentbriefkaarten ouder dan 70 jaar in hun beeldbanken mochten publiceren. Nu blijkt dat dat toch niet zo is.

Landelijke trend
Niet alleen Stadsarchief Breda neemt maatregelen. Tientallen archiefinstellingen in het hele land doen hetzelfde. Bij Erfgoed Leiden gaat het om ruim 100.000 foto’s; in Tilburg om  80.000; in Haarlem om 56.000. Bij elkaar worden er zo honderdduizenden digitale afbeeldingen aan het publieke digitale domein onttrokken.

Hoger beroep
Erfgoed Leiden heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de kantonrechter. De zaak wordt ondersteund door de branchevereniging. “Niet alleen onze achterban, maar vooral ons publiek wordt gedupeerd door dit vonnis,” aldus voorzitter Chantal Keijsper. “Het is van het grootste belang dat dit van tafel gaat.”

Ruim 334.000 foto’s nog wel online!
In afwachting van het hoger beroep staan er nog steeds 323.884 foto’s in de beeldbank van Stadsarchief Breda, een gigantisch aantal. Benieuwd? Je bekijkt ze hier.

Meer nieuws >

 
Wandelapp Vrede van Breda
Stadsarchief Breda en izi.TRAVEL presenteren de gratis digitale wandelroute Vrede van Breda. 

De Vrede van Breda is een stadswandeling langs plekken in Breda waar 350 jaar geleden werd gewerkt aan de vrede. En langs plekken waar die vrede van toen als uitgangspunt is genomen voor uitingen over vrede nu. Via je smartphone krijg je informatie over de plekken waar de Nederlandse, Engelse, Franse, Deense en Zweedse afgevaardigden waren ondergebracht, waar ze elkaar troffen en waarom de onderhandelingen pas na een moeizame start op gang kwamen. Je loopt langs de Vrede Fontein en de Flags of Peace. Wanneer je de route helemaal uitloopt kom je bij het nieuwe Stedelijk Museum Breda, waar onder meer een tentoonstelling over de Vrede van Breda is te zien. En onderweg is er natuurlijk veel meer moois te zien in het centrum van Breda.

izi.TRAVEL is een audiogids met wandelroutes langs interessante bezienswaardigheden en musea in meer dan 900 steden over de hele wereld, waaronder de Vrede van Breda stadswandeling. Je loopt dan bijna drie kilometer in ongeveer een uur.

Je kunt de izi.TRAVEL app voor je smartphone hier gratis downloaden:

 

 

 

Meer nieuws >