Nieuwe openingstijden per 1 januari 2017

Om je als bezoeker nog beter van dienst te kunnen zijn, gaat Stadsarchief Breda zijn werkwijze en openingstijden veranderen. Vanaf 1 januari a.s. gaan we geleidelijk aan meer op afspraak werken. Wat gaat er veranderen en wat betekent het voor jou?

Voorlopig ben je nog zonder afspraak van harte welkom. Gedurende het jaar gaan we steeds meer op afspraak werken. Dit betekent dat je meteen aan de slag kunt want de spullen liggen voor je klaar én we hebben meer tijd voor je. Laat van tevoren per email of telefoon wel even weten hoe laat we je kunnen verwachten. Je geeft dan meteen aan wat je wilt komen inzien, bijvoorbeeld archiefstukken, boeken of bouwvergunningen. Heb je wel een specifieke vraag maar weet je nog niet precies wat wij voor je kunnen betekenen? Stel ‘m en we bereiden het antwoord zo goed mogelijk voor. Dus bespaar jezelf tijd en plan vanaf 1 januari je bezoek in.

Plan je afspraak op tijd en graag twee dagen van tevoren via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 076-5294420.

Dinsdag:
10.00-16.30 uur zonder afspraak/afspraak maken is mogelijk

Woensdag:
10.00-16.30 uur alleen op afspraak en niet voor bouwvergunningen

Donderdag:
10.00-16.30 uur zonder afspraak/afspraak maken is mogelijk

Elke derde zaterdag van de maand (21 januari, 18 februari, 18 maart, 15 april, 20 mei, 17 juni, 15 juli, 19 augustus, 16 september, 21 oktober, 18 november, 16 december):
10.00-14.00 uur zonder afspraak/afspraak maken is mogelijk

 

Klokkenberg online!

Na de collectie Lohmann krijgt onze beeldbank dit jaar voor de tweede keer een stevige injectie nieuw beeld. Met de collectie Klokkenberg worden nóg eens 10.000 beelden toegevoegd!

In 2007 is het archief van de stichting Medisch Centrum De Klokkenberg officieel overgedragen aan het stadsarchief. Tot dit archief behoort ook een grote verzameling negatieven: de ruim 10.000 beelden zijn inmiddels gescand en worden nu online beschikbaar gesteld.

Het beschrijven van zo’n grote hoeveelheid beeldmateriaal is een gigantische klus die nu zeker nog niet geklaard zou zijn als we de enthousiaste hulp niet hadden gekregen van Martin van der Valk en Rien Machielsen, oud-medewerkers van de Klokkenberg. Hun kennis van het gebouw, van de verschillende afdelingen en de mensen die er werkten was onmisbaar.

Helemaal gesloten is het dossier Klokkenberg echter nog niet. In het archief bevindt zich nog meer beeldmateriaal dat nog niet is gedigitaliseerd, zoals bijvoorbeeld foto-albums. Nog iets om naar uit te kijken dus. Het overzicht hiervan vind je in de inventaris van het archief Stichting Medisch Centrum De Klokkenberg (ARC0706).

Benieuwd naar de plaatjes? Ze zijn hier allemaal  te bekijken.
Mocht je aanvullingen hebben? Laat het ons weten via het reactieformulier.

 

Collectie Lohmann: verborgen schat in schoenendozen

De fotograferende archivaris

In 2000 kreeg Stadsarchief Breda uit de nalatenschap van archivaris drs. Clemens Th. Lohmann (1918-1999) een schat aan materiaal overgedragen. Een grote collectie archiefstukken, een deel van zijn bibliotheek en bovendien een fors aantal schoenendozen gevuld met duizenden foto’s van West-Brabant.

In de periode dat Lohmann werkzaam was veranderde er veel in Nederland. Door de wederopbouw en de hoge vlucht van de welvaart onderging het aanzien van steden, dorpen en gehuchten in West-Brabant een rigoureuze metamorfose. Lohmann stelde zich vanuit zijn functie de taak deze verandering voor het nageslacht vast te leggen. Op de ruim 10.000 door hem gemaakte foto’s zien we vooral het gebouwde erfgoed én af en toe zijn eigen schaduw.

De afgelopen jaren is er door vrijwilligers en medewerkers van Stadsarchief Breda gewerkt aan het toegankelijk maken van de collectie. Op basis van aantekeningen van de archivaris zijn beschrijvingen gemaakt en daarnaast zijn veel locaties getraceerd met enthousiaste hulp van heemkundekringen in de regio.

De foto’s zijn voor veel mensen een feest van herkenning, voor anderen een mooie blik terug in de tijd. De collectie wordt nu in zijn geheel gepresenteerd en is voor iedereen toegankelijk.

Bekijk hier de collectie.

Nieuwsbrief #2-2016

Benieuwd naar onze tweede nieuwsbrief? Kijk dan hier.
Meld u aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Bredasche Courant digitaal

Stadsarchief Breda bezit al sinds jaar en dag papieren exemplaren van de “Bredasche Courant”. Nu zijn enkele jaren terug onze exemplaren uit de periode 1914-1939, 1945-1950 gedigitaliseerd door de Koninklijke Bibliotheek (KB), als onderdeel van het grote Metamorfoze-project van de KB.
Inmiddels zijn deze kranten in te zien op de speciale website www.delpher.nl. Deze website is een grote bron voor genealogen en historisch onderzoekers.
De periode 1814-1870 van de Bredasche Courant was al gedigitaliseerd door de KB. In de toekomst worden hopelijk de ontbrekende jaren 1870-1899 toegankelijk gemaakt.  De jaren 1900-1913 van de krant zijn inmiddels naar de KB om gescand te worden.

Voor meer informatie, zie: https://www.kb.nl/nieuws/2016/drie-miljoen-krantenpaginas-toegevoegd-aan-delpher.

Vestbrieven Alphen en Chaam 1525-1717 en Gilze en Rijen 1566-1717

Aan de collectie genealogie zijn bovengenoemde deelcollecties toegevoegd. Het zijn de laatste van alle genealogische collecties die eerder raadpleegbaar waren via het programma ISIS. Naast een 1 op 1 conversie van de records zijn ook de beelden gekoppeld aan de 41.380 persoonsvermeldingen.

Bibliotheekcollectie Gen. Maczekmuseum

Sinds kort is de bibliotheekcollectie van het Generaal Maczekmuseum (tijdelijk) ondergebracht bij Stadsarchief Breda. Het is mogelijk om de boeken via de leeszaal van het stadsarchief in te zien.

Hoe werkt dit?
Het boek dat u wilt lezen, zoekt u op de website van het museum op. Elk boek heeft een eigen exemplaarnummer dat u moet noteren. Dit nummer vult u bij het stadsarchief in op een aanvraagformulier dat u inlevert bij de balie. Het boek wordt dan voor u gehaald.
Mocht u vragen hebben over de collectie, elke dinsdagochtend (tussen 09.00u en 13.00u) is een medewerker van het museum aanwezig.