Nieuws

mupi

Onze nieuwe mupi’s al zien hangen? Met de campagne ‘Dit beeld is ook van jou’ laten we je weten dat foto’s in onze beeldbank gratis downloadbaar zijn.

Benieuwd naar hoe je straat er 100 jaar geleden uitzag of op zoek naar beeldmateriaal voor je werkstuk? Veel mensen weten onze uitgebreide collectie foto’s en films al te vinden. Met de nieuwe beeldbankmodule worden de meer dan 340.000 beelden optimaal getoond en kun je verdwalen in het Breda van toen. Bovendien gebruik je de foto’s op onze vernieuwde website helemaal gratis. Beelden waarvan het stadsarchief de rechten heeft, zijn ook van jou! Met de downloadknop haal je ze gemakkelijk binnen in de hoogst beschikbare resolutie. Wat zit er voor jou tussen?

Delen mag, graag zelfs. Help ons het erfgoed van onze mooie stad levend te houden en laat weten wat je bron is. Heb je zelf foto’s waarvan je denkt dat ze niet in onze collectie mogen ontbreken? Wij horen het graag!

Je vindt alle foto’s hier.

Meer nieuws >

kwaliteitsonderzoek_Brain

De Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland (BRAIN) voert elke twee jaar de  Monitor Dienstverlening uit.

Bezoekers van archieven worden daarbij gevraagd naar hun ervaringen en wensen. Het doel is om de dienstverlening bij de Nederlandse archieven te verbeteren.
Stadsarchief Breda is natuurlijk ook benieuwd naar jouw mening. Help je ons mee? Hoe meer feedback we ontvangen, des te beter kunnen we je straks van dienst zijn.
Het invullen van de vragenlijst kost maar een paar minuten van je tijd en kan volledig anoniem.

Meer nieuws >

Stadsarchief Breda en izi.TRAVEL presenteren de gratis digitale wandelroute Vrede van Breda. 

De Vrede van Breda is een stadswandeling langs plekken in Breda waar 350 jaar geleden werd gewerkt aan de vrede. En langs plekken waar die vrede van toen als uitgangspunt is genomen voor uitingen over vrede nu. Via je smartphone krijg je informatie over de plekken waar de Nederlandse, Engelse, Franse, Deense en Zweedse afgevaardigden waren ondergebracht, waar ze elkaar troffen en waarom de onderhandelingen pas na een moeizame start op gang kwamen. Je loopt langs de Vrede Fontein en de Flags of Peace. Wanneer je de route helemaal uitloopt kom je bij het nieuwe Stedelijk Museum Breda, waar onder meer een tentoonstelling over de Vrede van Breda is te zien. En onderweg is er natuurlijk veel meer moois te zien in het centrum van Breda.

izi.TRAVEL is een audiogids met wandelroutes langs interessante bezienswaardigheden en musea in meer dan 900 steden over de hele wereld, waaronder de Vrede van Breda stadswandeling. Je loopt dan bijna drie kilometer in ongeveer een uur.

Je kunt de izi.TRAVEL app voor je smartphone hier gratis downloaden:

 

 

 

Meer nieuws >

 

Onlangs presenteerden studenten fotografie van AKV|St.Joost Eva Kreuger en Janou Munnik hun publicatie ‘het Liesbos/Park Valkenberg’ die in opdracht van het stadsarchief tot stand is gekomen. Geïnteresseerden kunnen vanaf 20 juni een gratis boekje op verschillende locaties in de stad ophalen.

Eva en Janou zijn twee vertellers met historisch besef. We vroegen hen op onderzoek te gaan en hun manier van kijken met ons te delen. Eva ging op pad in het Valkenberg en Janou in een minder bekend stukje Breda, het Liesbos. Het resultaat is een mooi vormgegeven, poëtisch beeldverslag dat in samenwerking met student grafische vormgeving Annechien Baan Hofman is ontstaan.

Vanaf 20 juni haal je jouw gratis exemplaar op in onze studiezaal of op één van de andere locaties in Breda (zolang de voorraad strekt):

-Restaurant Boswachter Liesbosch, Nieuwe Dreef 4
-T-Huis (Valkenberg), J.F. Kennedylaan 15
-Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22
-Vrije Boekhandel, Veemarktstraat 40
-Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52/54
-Kamu, Boschstraat 31
-AKV|St.Joost, Beukenlaan 1
-Stadsarchief Breda, Parade 10

Sinds 2007 laat Stadsarchief Breda in opdracht en in samenwerking met kunstacademie AKV|St.Joost de stad door studenten fotografie vastleggen. Het beeldmateriaal is zeer verrassend en divers; een verrijking voor het archief. Na iedere opdracht worden maximaal twee fotografen uitgekozen die hun ingediende project verder mogen uitwerken. Hiervoor stelt het stadsarchief een werkbudget ter beschikking. In de collectie AKV.StJoost zie je meer.

Meer nieuws >

Het notarieel archief op onze website (onderdeel van de collectie Genealogie) is weer uitgebreid.

Zo zijn er van het notarieel archief Breda 1543-1700 ongeveer 146.000 persoonsvermeldingen bij gekomen en van het notarieel archief Teteringen (periode 1843-1905) plusminus 107.000 persoonsvermeldingen. Samen goed voor zo’n 250.000 nieuwe persoonsvermeldingen, verspreid over zo’n 63.000 akten!

Voordat de akten getoond kunnen worden op de website, worden ze geïndexeerd via het repertoire van de notarissen. Bij de notariële akten van Teteringen is dit nauwkeurige werk gedaan door vrijwilligers John Hoevenaar en Henk Kok, waarvoor onze dank.

Meer nieuws >

Eerder dit jaar zetten we de collectie Lohmann online. Nu breiden we de beeldbank uit met meer dan tienduizend beelden van de collectie Klokkenberg.

In 2007 droeg Medisch Centrum de Klokkenberg zijn archief over aan Stadsarchief Breda. Daarmee kregen we onder meer tientallen fotoalbums en een grote verzameling negatieven van het voormalig sanatorium in handen.

Het digitaliseren en beschrijven van zo veel beeldmateriaal is een fikse klus. Inmiddels staan meer dan 10.000 nieuwe beelden online. Dat was nooit gelukt zonder de inzet en het enthousiasme van oud-medewerkers van de Klokkenberg, Martin van der Valk en Rien Machielsen. Veel beeldmateriaal moet nog worden verwerkt.

Bekijk de collectie Klokkenberg

Meer nieuws >

Archivaris drs. Clemens Th. Lohmann (1918-1999) fotografeerde decennialang in West-Brabantse steden en dorpen. De verandering van het aanzicht door de jaren heen wordt goed zichtbaar in tienduizenden beelden met gebouwen (en soms zijn eigen schaduw).

Uit zijn nalatenschap kreeg Stadsarchief Breda een schat aan materiaal overgedragen. Daaronder ook een groot aantal foto’s verborgen in schoenendozen.

In de periode dat Lohmann fotografeerde veranderde er veel in Nederland. Door de wederopbouw en stijgende welvaart ondergingen ook steden en dorpen van West-Brabant een ingrijpende metamorfose. De veranderingen zijn door de fotograferende archivaris op unieke wijze in beeld gebracht.

Bekijk de collectie Lohmann

Meer nieuws >