Nieuws

In de studiezaal van het Stadsarchief

GezienskaartenSinds de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in mei van dit jaar is ingevoerd, kunnen wij de gezinskaarten/het bevolkingsregister vanaf 1918, niet meer aanbieden via de website. Voor stamboom- en ander onderzoek is dat een stevige beperking gebleken. Vandaar dat wij het vanaf deze maand mogelijk hebben gemaakt om deze verwijderde gezinskaarten/bevolkingsregister op de pc’s in onze studiezaal in te zien.

Dit betekent dat je, wanneer je thuis in genealogische bronnen zoekt naar gezinskaarten, een slotjessymbool zult tegenkomen maar dat op de studiezaal dezelfde zoekactie toegang zal geven tot de gewenste gezinskaart.

 

Meer nieuws >

Fotocollectie Egon Picker staat online.
Chassékazerne
Foto Egon Picker, collectie Stadsarchief Breda, id.nr. 20190754

In 2018 ontving Stadsarchief Breda een bijzondere collectie foto’s uit de nalatenschap van Egon Picker. 

Picker was een Duitse officier tijdens de Tweede Wereldoorlog en was gelegerd op de Chassékazerne in Breda. Tijdens deze periode heeft hij verschillende momenten vastgelegd op camera: officiële bezoeken, sport- en schietoefeningen, maar ook meer persoonlijke kiekjes van de binnenstad. Benieuwd? Alle foto's van Picker staan in onze beeldbank. Een selectie van de foto's vind je hier.

 

Meer nieuws >

door Walter van de Garde

WeeskamerarchievenIedere derde woensdag van de maand organiseren we samen met onze collega’s van de NGV afdeling West en Midden Brabant een stamboomcafé. Ben je nieuwsgierig naar je familiegeschiedenis? Wil je weten waar je vandaan komt? Of kom je niet verder met je onderzoek? Loop gerust binnen, we staan voor je klaar. De koffie ook!

Dit keer staat het café in het teken van de weeskamerarchieven.

Een stamboom is zeker meer dan een droge opsomming van data en plaatsen, maar hoe verder je terug in de tijd komt des te schaarser wordt de informatie over voorouders en hun leefomstandigheden….Of toch niet?

Ga 20 november in gesprek met de ervaren archiefonderzoeker Walter van de Garde. Tijdens zijn onderzoeken in de zogenaamde weeskamerarchieven stuitte hij op informatie die ook voor genealogen erg interessant is. De weeskamer was belast met het toezicht op het beheer van bezittingen van minderjarige wezen. Om dit goed te kunnen doen werd dit bezit minutieus opgetekend in boedelinventarissen. Die inventarissen geven ons een kleine glimp van de omstandigheden waarin voorouders geleefd hebben.

Benieuwd wat er allemaal uit te halen valt? Kom kennismaken met deze archieven en ontdek wat deze stukken voor jouw stamboom kunnen betekenen. Walter gaat graag het gesprek met je aan!

Praktische informatie

Het stamboomcafé vindt plaats bij Stadsarchief Breda, Parade 10 in Breda - ingang via Keizerstraat. Inloop vanaf 13.30 uur, de presentatie start om 14.00 uur. De toegang is gratis.

Meer nieuws >

Vanaf nu te zien op studiezaal

Begin dit jaar heeft Stadsarchief Breda i.v.m. de problematiek rond auteursrecht bijna 28.000 historische foto’s van de website gehaald.

Die beelden zijn vanaf nu weer online te vinden maar achter een slotje. Op de studiezaal kun je ze wel komen bekijken. Voor onze openingstijden, kijk hier.

Onze uitgebreide collectie met ruim 334.000 foto’s, die je online kunt zien, ontdek je hier.

 

Meer nieuws >

Lees het laatste nieuws (september 2019).

Open MonumentendagIn deze nieuwsbrief blikken we vooruit op een najaar vol activiteiten: Open Monumentendag, de Maand van de Geschiedenis en 75 jaar bevrijding van Breda.  En er is meer nieuws, dus lees vooral verder!

Wil je ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Je kunt je meteen inschrijven.

 

Meer nieuws >

Jaaroverzicht 2017-2018

Met gepaste trots presenteren we ons eerste jaaroverzicht en al zeggen we het zelf: er is veel werk verzet. En, de collectie blijft groeien!

We kijken niet alleen terug, maar begrijpen meer dan ooit dat we een taak hebben in het vastleggen van het nu – vandaag is morgen ook geschiedenis. We ondersteunen, faciliteren en delen. Het verhaal van Breda, dat vertel je het beste samen. Wat er allemaal is gedaan?
Je ziet het hier!

 

Meer nieuws >

Digitale netwerktaartDe afgelopen maanden schaarden Stadsarchief Breda en 8 andere erfgoedorganisaties zich middels het ondertekenen van het manifest achter de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Daarmee geven zij het optimaal zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitaal erfgoed in Nederland een extra impuls.

Onderdeel zijn van het Netwerk Digitaal Erfgoed betekent werken volgens bepaalde principes en een verschuiving van ‘instellingsdenken’ naar ‘netwerkdenken’. Een groeiend aantal organisaties uit de erfgoedsector staat achter deze werkwijze en gelooft dat alleen het maximale uit digitaal erfgoed gehaald kan worden als hierin samen wordt opgetrokken.

Meer weten over het manifest, kijk hier.

En wat een lekkere verrassing: als dank werden we getrakteerd op taart!

 

Meer nieuws >

Bredasche CourantStadsarchief Breda heeft enkele jaren geleden deelgenomen aan het project Metamorfoze , het nationale programma voor het behoud van het papieren erfgoed. 

Hiervoor zijn onze exemplaren van de Bredasche Courant - periode 1900-1950 m.u.v. de oorlogsjaren - in gedeeltes naar de Koninklijke Bibliotheek gebracht, die ze vervolgens liet digitaliseren. Het laatste deel - de jaren 1900-1913 - is nu toegevoegd aan Delpher, de grote landelijke kranten-, boeken- en tijdschriftendatabank. Dat betekent dat onze Bredasche Courant uit de jaren 1900-1939, 1945-1950 nu compleet online te bekijken is en beschikbaar voor onderzoek. Overigens zijn de jaren 1814-1870 van de Bredasche Courant al eerder opgenomen in Delpher; dit betreft kranten uit de eigen collectie van de Koninklijke Bibliotheek.

Met de laatste toevoeging staan er nu ruim 20.000 exemplaren online!

 

Meer nieuws >

VeleHandenWat is dat snel gegaan! Maar liefst 164.622 akten uit de Burgerlijke Stand van Gemeente Breda zijn nu aangevuld en gecontroleerd! En om nog maar wat uitroeptekens te gebruiken: dat allemaal dankzij jullie!

Dankjewel iedereen! We bedanken in het bijzonder Everlien Salawan Bessie-Liet en mevrouw Coldeweij: wat hebben jullie veel werk verzet zeg! Een topprestatie!

VeleHanden is een online platform waar we samen archieven beter toegankelijk kunnen maken. In ons geval heeft de Burgerlijke Stand een flinke update gekregen: alle data van geboorten, huwelijken en overlijden zijn toegevoegd. Waardevolle info, zeker voor stamboomonderzoekers.

Meer nieuws >

gezinskaartenOp 25 mei treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. De AVG verbiedt het publiceren van persoonsgegevens van nog levende personen, vooral als het om zogenaamde bijzondere persoonsgegevens gaat, zoals religie.

Deze bijzondere persoonsgegevens staan vermeld op gemeentelijke gezinskaarten en bevolkingsregisters die door Stadsarchief Breda worden bewaard. Als gevolg van de nieuwe privacywetgeving mogen we de gezinskaarten/bevolkingsregisters vanaf 1918 niet meer aanbieden via de website.

Dat betreuren we, maar we respecteren de AVG.

Meer nieuws >

Auteursrechtelijke risico’s voor archiefinstellingen veel groter dan gedacht

Stadsarchief Breda heeft bijna 28.000 historische foto’s van het internet gehaald. Aan het online publiceren van deze foto’s blijken grote auteursrechtelijke risico’s te kleven.

Erfgoed Leiden verloor onlangs een rechtszaak over het online publiceren van anonieme prentbriefkaarten uit het begin van de 20e eeuw. Vanwege deze zaak haalt Stadsarchief Breda de anonieme prentbriefkaarten en foto’s uit de collectie offline.

Grote gevolgen voor publiek
De afgelopen jaren heeft Stadsarchief Breda veel geïnvesteerd in digitalisering van archiefmateriaal en in de ontwikkeling van de online beeldbank. Het gebruik van de collectie is daardoor explosief toegenomen. Die ontwikkeling dreigt nu te stagneren.

Anonieme makers
Stadsarchief Breda doet veel onderzoek om rechthebbenden op te sporen en afspraken met hen te maken voordat ze afbeeldingen op internet publiceren. In het geval van oude prentbriefkaarten is meestal niet bekend wie de maker is van de foto op de kaart, maar wel wie de uitgever is. Auteursrechten van uitgeverijen vervallen na 70 jaar; auteursrechten van makers echter pas 70 jaar na de dood van de maker. Archiefinstellingen verkeerden daarom in de veronderstelling dat zij anonieme prentbriefkaarten ouder dan 70 jaar in hun beeldbanken mochten publiceren. Nu blijkt dat dat toch niet zo is.

Landelijke trend
Niet alleen Stadsarchief Breda neemt maatregelen. Tientallen archiefinstellingen in het hele land doen hetzelfde. Bij Erfgoed Leiden gaat het om ruim 100.000 foto’s; in Tilburg om  80.000; in Haarlem om 56.000. Bij elkaar worden er zo honderdduizenden digitale afbeeldingen aan het publieke digitale domein onttrokken.

Hoger beroep
Erfgoed Leiden heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de kantonrechter. De zaak wordt ondersteund door de branchevereniging. “Niet alleen onze achterban, maar vooral ons publiek wordt gedupeerd door dit vonnis,” aldus voorzitter Chantal Keijsper. “Het is van het grootste belang dat dit van tafel gaat.”

Ruim 334.000 foto’s nog wel online!
In afwachting van het hoger beroep staan er nog steeds 323.884 foto’s in de beeldbank van Stadsarchief Breda, een gigantisch aantal. Benieuwd? Je bekijkt ze hier.

Meer nieuws >

 
Wandelapp Vrede van Breda
Stadsarchief Breda en izi.TRAVEL presenteren de gratis digitale wandelroute Vrede van Breda. 

De Vrede van Breda is een stadswandeling langs plekken in Breda waar 350 jaar geleden werd gewerkt aan de vrede. En langs plekken waar die vrede van toen als uitgangspunt is genomen voor uitingen over vrede nu. Via je smartphone krijg je informatie over de plekken waar de Nederlandse, Engelse, Franse, Deense en Zweedse afgevaardigden waren ondergebracht, waar ze elkaar troffen en waarom de onderhandelingen pas na een moeizame start op gang kwamen. Je loopt langs de Vrede Fontein en de Flags of Peace. Wanneer je de route helemaal uitloopt kom je bij het nieuwe Stedelijk Museum Breda, waar onder meer een tentoonstelling over de Vrede van Breda is te zien. En onderweg is er natuurlijk veel meer moois te zien in het centrum van Breda.

izi.TRAVEL is een audiogids met wandelroutes langs interessante bezienswaardigheden en musea in meer dan 900 steden over de hele wereld, waaronder de Vrede van Breda stadswandeling. Je loopt dan bijna drie kilometer in ongeveer een uur.

Je kunt de izi.TRAVEL app voor je smartphone hier gratis downloaden:

 

 

 

Meer nieuws >

 

Het notarieel archief op onze website (onderdeel van de collectie Genealogie) is weer uitgebreid.

Zo zijn er van het notarieel archief Breda 1543-1700 ongeveer 146.000 persoonsvermeldingen bij gekomen en van het notarieel archief Teteringen (periode 1843-1905) plusminus 107.000 persoonsvermeldingen. Samen goed voor zo’n 250.000 nieuwe persoonsvermeldingen, verspreid over zo’n 63.000 akten!

Voordat de akten getoond kunnen worden op de website, worden ze geïndexeerd via het repertoire van de notarissen. Bij de notariële akten van Teteringen is dit nauwkeurige werk gedaan door vrijwilligers John Hoevenaar en Henk Kok, waarvoor onze dank.

Meer nieuws >