Nieuws

31 mei t/m 20 juni 2021

campagne_je_bent_hierMet de nieuwe foto-expositie Je bent hier… toont het stadsarchief het Breda van toen, op bijna 100 posters verspreid over de hele stad. 

De foto’s hangen op de locatie waar ze zo lang geleden gemaakt zijn: door het raam van de mupi kijk je letterlijk terug in de tijd. 

Je bent hier …  

… waar 80 jaar geleden Machinefabriek Breda nog midden in de stad lag, op een van de drie eilandjes in de Mark. En, waar in de jaren ‘60 de Maria Hemelvaartkerk nog aan de Ginnekenstraat stond. Waar de Koepel net is opgeleverd en waar vroeger ijspret op de singels héél normaal was! Breda is altijd in beweging, waardoor er in de loop der jaren veel is veranderd. De nauwkeurig gekozen foto’s tonen een tijdsbeeld waarover veel Bredanaars zich zullen verwonderen. De oudere generatie kijkt misschien met weemoed terug, terwijl de jongere zich verbaast over het grote verschil tussen toen en nu. De soms onherkenbare straatbeelden zijn op de posters voorzien van tekst en uitleg en geven de nodige historische context.  

Foto’s van bekende fotografen zoals Hans Chabot en Bernard van Gils geven een mooi beeld van Breda in de jaren ’50 en ’60. Fotojournalist Johan van Gurp neem het stokje over en van hem zijn veel foto’s uit de periode 1970 - 1990 gebruikt. Natuurlijk dook het stadsarchief ook dieper in de collectie: zo stamt een van de oudste foto’s uit circa 1870. Het is een foto van de Haagsepoort die aan de huidige Fellenoordstraat lag. De foto werd gemaakt door Kannemans en Zoon.  

De mupi’s (reclameborden) staan op vaste locaties door de hele stad, veel in het centrum en net buiten de singels. Ontdek de bijna 100 posters te voet of op de fiets, dan heb je de tijd om het heden met het verleden te vergelijken. Vanaf 31 mei zijn de locaties gemakkelijk te vinden op het speciale Google Maps-kaartje.

Door corona is het stadsarchief nog steeds gesloten voor publiek. Fysieke activiteiten die we normaal organiseren zijn nog niet mogelijk. Bovendien zal binnenkort met de verbouwing van de Chassékazerne worden gestart. We missen ons publiek maar gelukkig kunnen we met deze campagne laten zien dat we er nog zijn! We tonen het archief op straat en hopen dat iedereen zich uitgenodigd voelt om ook online nog veel meer in onze collecties te ontdekken. 

Deze buitenexpositie is helemaal coronaproof te bekijken en loopt tot en met 20 juni. 

 

Meer nieuws >

Bredase notarissen 1843-1905
het notariskantoor van mr. F.H.J.J. Suys, ca. 1920 
Foto: het notariskantoor van mr. F.H.J.J. Suys, ca. 1920  

Ons nieuwe Vele Handen-project staat online! Al wel een tijdje want er zijn al heel wat mensen die ons hard aan het helpen zijn. Maar… alle hulp is nog welkom! 

We hebben de repertoria gescand van notarissen die in de periode 1843-1905 in Breda gevestigd waren. Alles bij elkaar levert dat zo’n 3500 scans op, die voor je klaar staan op het crowdsourcing platform Vele Handen.  

Vanaf 1811 was een notaris verplicht om jaarlijks een overzicht te maken van de door hem afgegeven aktes. Zo’n overzicht noemen we een repertorium. Het repertorium vermeldt per akte de datum, de aktesoort en een korte samenvatting met daarin de personalia van betrokken partijen. Repertoria zijn dus de wegwijzers in notariële archieven en een belangrijke bron bij stamboom- en huizenonderzoek! 

Help jij mee om deze bronnen digitaal doorzoekbaar te maken? Check hier ons Vele Handen-project.

 

Meer nieuws >

help mee!
coronacollectie
foto: Stadsarchief Breda

Stadsarchief Breda roept alle Bredanaars op om mee te bouwen aan een erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in de stad.
Ons hele land en de rest van de wereld staan op z’n kop. Het coronavirus raakt ons allemaal en beheerst momenteel het nieuws. Deze herinnering willen we samen vastleggen en levend houden voor de toekomst.

Voor de geschiedschrijving van de toekomst zullen de overheidsarchieven die we nu vormen een belangrijke bron zijn. Maar informatie van particuliere instellingen, bedrijven en individuen is juist ook het bewaren waard. Om die veilig te stellen doet Stadsarchief Breda nu een beroep op het publiek.
We vragen Bredanaars mee te helpen door ons foto's, filmpjes of documenten te sturen die iets zeggen over de invloed van het coronavirus op het leven in de stad en de omliggende dorpen. Daarvoor kan een speciaal aangemaakt contactformulier worden gebruikt. Je kunt kiezen voor een formulier met gebruik van DigiD of zonder DigiD.

Waar zijn we naar op zoek?

• Foto’s en filmpjes van het leven in de stad in tijden van corona: op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties.
• Flyers en posters, met mededelingen over coronamaatregelen e.d. - die kan je uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn.
• Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen en tekeningen, dagboeken of memoires.

Wat doet het stadsarchief al?

Digitale bronnen: dit soort bronnen zijn vergankelijk. Alle corona-nieuwsberichten zullen aan het einde van deze crisis snel weer verdwenen zijn. Om ze duurzaam te kunnen bewaren, archiveren wij de website van Gemeente Breda en leggen we de gemeentelijke besluitvorming vast.
Foto (en film): het stadsarchief laat op eigen initiatief de situatie in Breda door fotografen vastleggen. Die foto’s worden opgenomen in de collectie; zo ook een aantal films. Bovendien worden foto's verworven van amateurfotografen die de situatie in de stad vastleggen.

Benieuwd naar de resultaten? De coronacollectie bekijk je in onze beeldbank.

  

Meer nieuws >

Je bent hier... op de Nieuwe Haagdijk
Foto: Je bent hier... op de Nieuwe Haagdijk waar je ziet dat vroeger op de hoek met de tramsingel - waar rechts nu het appartementencomplex staat - het karakteristieke hoofdkantoor van de BBA stond!

Je bent hier... in onze nieuwsbrief waar we onze nieuwste foto-expositie met je delen! We vertellen je over de fotowand bij ’t Zoet en pakken weer wat electriciteitskasten in de stad aan!

Wil je ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Je kunt je meteen inschrijven.

 

Meer nieuws >

nieuwe foto’s van Breda tijdens de bezetting
de stad in oorlogstijd
Een groep Duitse soldaten voor een gebombardeerd pand in de Julianastraat in het Ginneken. Linksvoor een broodkar.

Stadsarchief Breda heeft vier nieuwe fotoalbums aan de beeldbank toegevoegd.
De albums geven een beeld van Breda in oorlogstijd, door de ogen van de bezetter. De aanwezigheid van de Kriegsmarine is duidelijk zichtbaar, maar ook de binnenstad en omgeving van Breda staan op de foto.

Benieuwd? De complete albums vind je hier in de beeldbank.
Een selectie van foto’s uit de albums vind je in deze webexpositie

 

Meer nieuws >

beelden van Breda tijdens de coronacrisis
Beeld van Breda tijdens de coronacrisis
Foto: Johan van Gurp

In april riepen we iedereen op om bij te dragen aan de Bredase coronacollectie. Aan de oproep werd goed gehoor gegeven, inmiddels staan er meer dan 1000 beelden online! Een selectie daarvan bekijk je in deze webexpo. De rest van de collectie vind je in de beeldbank.

Natuurlijk is materiaal nog steeds welkom!  Wil je ons ook iets aanbieden? We zijn op zoek naar foto’s, filmpjes, tekeningen, posters, gedichten, mijmeringen en eigenlijk alles dat inzicht geeft in deze rare tijd. Help ons mee de herinnering vast te leggen en draag bij via deze pagina.

 

Meer nieuws >

Vanaf nu te zien op studiezaal

Begin dit jaar heeft Stadsarchief Breda i.v.m. de problematiek rond auteursrecht bijna 28.000 historische foto’s van de website gehaald.

Die beelden zijn vanaf nu weer online te vinden maar achter een slotje. Op de studiezaal kun je ze wel komen bekijken. Voor onze openingstijden, kijk hier.

Onze uitgebreide collectie met ruim 334.000 foto’s, die je online kunt zien, ontdek je hier.

 

Meer nieuws >