Nieuws

Woensdag 6 oktober 2021

Workshop genealogie voor beginnersHet stadsarchief organiseert dit najaar weer een workshop genealogie voor beginners. Meer informatie vind je hier.

 

Meer nieuws >

oktober 2021

Bredase Maand van de GeschiedenisOok in Breda steken we in oktober de handen uit de mouwen!
De agenda van de Bredase Maand van de Geschiedenis staat boordevol activiteiten.
Het diverse programma dat we met elkaar voor de stad maken, check je hier.

 

Meer nieuws >

​Aangepaste dienstverlening tot medio november

De verbouwing van de ChassékazerneDe verbouwing van de Chassékazerne is in volle gang. Er wordt gesloopt, gebroken en gelukkig ook gebouwd. Gedurende de verbouwing is Stadsarchief Breda voor zowel publiek als medewerkers gesloten. In die periode kunnen de collecties in het depot niet worden geraadpleegd. Ondanks dat we benieuwd zijn naar onze nieuwe werkplek vinden we dat natuurlijk erg jammer! De verwachting is dat we in de loop van november er weer terecht kunnen en dan ook weer publiek kunnen ontvangen op de studiezaal. Zodra de exacte datum van heropening bekend is, laten we jullie meteen weten dat er weer afspraken kunnen worden ingepland.

Natuurlijk blijven we tijdens de sluiting via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en telefonisch bereikbaar en proberen we je zo goed mogelijk digitaal te helpen. Heb je een vraag en vind je het antwoord niet op de website? Laat het ons weten! 
 
Spreek je ons liever in persoon? Wij jullie ook! Daarom gaan we tijdens de sluiting proberen op gezette tijden en op verschillende locaties in de stad aanwezig te zijn. De komende data en locaties staan al vast: 
 
Nieuwe Veste: iedere dinsdag van 10:00 tot 14:00 in de periode van 28 september tot en met 9 november 
 
Princenhaags Museum: woensdag 29 september van 10:00 – 12:00 en woensdag 13 oktober van 10:00 – 12:00 
 
Brack: donderdag 7 oktober van 13:00 – 17:00 en donderdag 14 oktober van 13:00-17:00 
Om Brack te bezoeken is een coronatoegangsbewijs nodig. 

 

Meer nieuws >

Vanaf 5 november

Oud schriftHet stadsarchief organiseert dit jaar weer cursussen oud schrift voor beginners en voor gevorderden. De cursussen starten op vrijdag 5 november 2021.

Meer informatie en het inschrijfformulier vind je hier.

 

Meer nieuws >

kadastrale minuutplannen uit 1824 online

Kadastrale MinuutplannenBen je op zoek naar de bewoningsgeschiedenis van een pand in Breda, dan kom je vroeg of laat bij het kadaster terecht. Bij Stadsarchief Breda was het historisch kadaster al gedeeltelijk te raadplegen via de Archiefviewer en nu is daar de Minuutviewer bijgekomen. Goed nieuws want met die aanvulling kun je je zoektocht verder uitbreiden.

Zo vond je in de Archiefviewer alle eigenaren van een perceel grond tot ca. 1980. Alleen de allereerste kaarten uit 1824 ontbraken daarin, de zogenaamde minuutplannen. Deze bekijk je nu in de speciale Minuutviewer die we samen met de collega’s van Erfgoed Breda ontwikkelden. Op hun website lees je meer over de gegevens die opgenomen zijn in de Minuutviewer. De Archiefviewer is i.v.m. rechten alleen te bekijken op onze studiezaal.

Wil je de Archiefviewer op de studiezaal bekijken, maak dan een afspraak voor een bezoek.

 

Meer nieuws >

Bredase notarissen 1843-1905
het notariskantoor van mr. F.H.J.J. Suys, ca. 1920 
Foto: het notariskantoor van mr. F.H.J.J. Suys, ca. 1920  

Ons nieuwe Vele Handen-project staat online! Al wel een tijdje want er zijn al heel wat mensen die ons hard aan het helpen zijn. Maar… alle hulp is nog welkom! 

We hebben de repertoria gescand van notarissen die in de periode 1843-1905 in Breda gevestigd waren. Alles bij elkaar levert dat zo’n 3500 scans op, die voor je klaar staan op het crowdsourcing platform Vele Handen.  

Vanaf 1811 was een notaris verplicht om jaarlijks een overzicht te maken van de door hem afgegeven aktes. Zo’n overzicht noemen we een repertorium. Het repertorium vermeldt per akte de datum, de aktesoort en een korte samenvatting met daarin de personalia van betrokken partijen. Repertoria zijn dus de wegwijzers in notariële archieven en een belangrijke bron bij stamboom- en huizenonderzoek! 

Help jij mee om deze bronnen digitaal doorzoekbaar te maken? Check hier ons Vele Handen-project.

 

Meer nieuws >

help mee!
coronacollectie
foto: Stadsarchief Breda

Stadsarchief Breda roept alle Bredanaars op om mee te bouwen aan een erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in de stad.
Ons hele land en de rest van de wereld staan op z’n kop. Het coronavirus raakt ons allemaal en beheerst momenteel het nieuws. Deze herinnering willen we samen vastleggen en levend houden voor de toekomst.

Voor de geschiedschrijving van de toekomst zullen de overheidsarchieven die we nu vormen een belangrijke bron zijn. Maar informatie van particuliere instellingen, bedrijven en individuen is juist ook het bewaren waard. Om die veilig te stellen doet Stadsarchief Breda nu een beroep op het publiek.
We vragen Bredanaars mee te helpen door ons foto's, filmpjes of documenten te sturen die iets zeggen over de invloed van het coronavirus op het leven in de stad en de omliggende dorpen. Daarvoor kan een speciaal aangemaakt contactformulier worden gebruikt. Je kunt kiezen voor een formulier met gebruik van DigiD of zonder DigiD.

Waar zijn we naar op zoek?

• Foto’s en filmpjes van het leven in de stad in tijden van corona: op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties.
• Flyers en posters, met mededelingen over coronamaatregelen e.d. - die kan je uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn.
• Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen en tekeningen, dagboeken of memoires.

Wat doet het stadsarchief al?

Digitale bronnen: dit soort bronnen zijn vergankelijk. Alle corona-nieuwsberichten zullen aan het einde van deze crisis snel weer verdwenen zijn. Om ze duurzaam te kunnen bewaren, archiveren wij de website van Gemeente Breda en leggen we de gemeentelijke besluitvorming vast.
Foto (en film): het stadsarchief laat op eigen initiatief de situatie in Breda door fotografen vastleggen. Die foto’s worden opgenomen in de collectie; zo ook een aantal films. Bovendien worden foto's verworven van amateurfotografen die de situatie in de stad vastleggen.

Benieuwd naar de resultaten? De coronacollectie bekijk je in onze beeldbank.

  

Meer nieuws >

Je bent hier... op de Nieuwe Haagdijk
Foto: Je bent hier... op de Nieuwe Haagdijk waar je ziet dat vroeger op de hoek met de tramsingel - waar rechts nu het appartementencomplex staat - het karakteristieke hoofdkantoor van de BBA stond!

Je bent hier... in onze nieuwsbrief waar we onze nieuwste foto-expositie met je delen! We vertellen je over de fotowand bij ’t Zoet en pakken weer wat electriciteitskasten in de stad aan!

Wil je ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Je kunt je meteen inschrijven.

 

Meer nieuws >

nieuwe foto’s van Breda tijdens de bezetting
de stad in oorlogstijd
Een groep Duitse soldaten voor een gebombardeerd pand in de Julianastraat in het Ginneken. Linksvoor een broodkar.

Stadsarchief Breda heeft vier nieuwe fotoalbums aan de beeldbank toegevoegd.
De albums geven een beeld van Breda in oorlogstijd, door de ogen van de bezetter. De aanwezigheid van de Kriegsmarine is duidelijk zichtbaar, maar ook de binnenstad en omgeving van Breda staan op de foto.

Benieuwd? De complete albums vind je hier in de beeldbank.
Een selectie van foto’s uit de albums vind je in deze webexpositie

 

Meer nieuws >

beelden van Breda tijdens de coronacrisis
Beeld van Breda tijdens de coronacrisis
Foto: Johan van Gurp

In april riepen we iedereen op om bij te dragen aan de Bredase coronacollectie. Aan de oproep werd goed gehoor gegeven, inmiddels staan er meer dan 1000 beelden online! Een selectie daarvan bekijk je in deze webexpo. De rest van de collectie vind je in de beeldbank.

Natuurlijk is materiaal nog steeds welkom!  Wil je ons ook iets aanbieden? We zijn op zoek naar foto’s, filmpjes, tekeningen, posters, gedichten, mijmeringen en eigenlijk alles dat inzicht geeft in deze rare tijd. Help ons mee de herinnering vast te leggen en draag bij via deze pagina.

 

Meer nieuws >

Vanaf nu te zien op studiezaal

Begin dit jaar heeft Stadsarchief Breda i.v.m. de problematiek rond auteursrecht bijna 28.000 historische foto’s van de website gehaald.

Die beelden zijn vanaf nu weer online te vinden maar achter een slotje. Op de studiezaal kun je ze wel komen bekijken. Voor onze openingstijden, kijk hier.

Onze uitgebreide collectie met ruim 334.000 foto’s, die je online kunt zien, ontdek je hier.

 

Meer nieuws >