Nieuws

Jaap Werschkull
Kinderen van Aert
Foto: Jaap Werschkull

Onze beeldbank is uitgebreid met 155 foto’s, van de Bredase fotograaf Jaap Werschkull (1939-2018).  Hij fotografeerde in 1978 de familie Van Aert, die jarenlang op Landgoed Luchtenburg in Ulvenhout de boerderij pachtte. 

Jaap was de zoon van de bekende amateurfotograaf Henk Werschkull en nam het liefst foto's van gewone mensen, zoals boeren, marktkooplui en arbeiders.  

Behalve in Breda en omgeving fotografeerde Jaap ook veel in het buitenland zoals in de Balkan, Griekenland, Napels, Cairo, Uganda en Canada. 

Een selectie van de foto's van Jaap vind je in deze webexpositie. De complete serie foto's van de familie Van Aert staat in de Beeldbank.

 

Meer nieuws >

Vanaf 27 oktober 2023

Oud schriftHet stadsarchief organiseert dit jaar weer cursussen oud schrift voor beginners en voor gevorderden. De cursussen starten op vrijdag 27 oktober.

Meer informatie en het inschrijfformulier vind je hier.

 

Meer nieuws >

nieuw online portaal
Wethouder Boaz Adank
Wethouder Boaz Adank opende op 13 juni het portaal officieel.

850.000 dossiers met bouwvergunningen van Gemeente Breda zijn toegankelijk gemaakt via een nieuw online portaal. Gekoppeld aan breda.nl en de website van Stadsarchief Breda vind je daar ruim een half miljoen bouwtekeningen. In dit publieksvriendelijk systeem kan iedereen vanaf 1 juni zelf informatie vinden over bijvoorbeeld een huis of een gebouw, en die daarna direct downloaden. Wethouder Boaz Adank opende op 13 juni het portaal officieel.
 
2,3 miljoen scans
 
De bouwvergunningen zijn een aantal jaar geleden allemaal gedigitaliseerd: ruim 1,5 kilometer in totaal, zo’n 2,3 miljoen scans! Al een grote stap vooruit, alleen moest je nog enkele werkdagen wachten totdat het dossier per mail werd toegestuurd. Je ontving dan het complete dossier want een selectie van bepaalde bouwinformatie was niet mogelijk. Het aantal aanvragen was er niet minder om: van 1 november 2019 tot en met 31 mei 2023 werden er 14.470 dossiers opgevraagd.
 
Nieuw archief, nieuw portaal
 
In het nieuwe portaal zoek je snel en gemakkelijk in de duizenden dossiers en download je gratis met enkele klikken precies wat je nodig hebt. Deze digitale bouwvergunningen zijn het nieuwe origineel en vervangen de oude papieren variant. De papieren vergunningen zijn grotendeels vernietigd.
Er wordt een representatieve selectie met fysieke bouwvergunningen bewaard.
 
Meer informatie vind je op onze website onder Collecties – Archieven – Bouwdossiers.

 

Meer nieuws >

12 mei 2023

Stadsarchief Breda

Als stadsarchief archiveren we niet alleen papieren documenten maar ook online informatie zoals websites. Dit doen we vanuit een cultuurhistorisch belang maar ook omdat de Archiefwet verplicht om bepaalde webinformatie te archiveren zodat het later duidelijk is welke beslissingen de overheid heeft genomen.

Het stadsarchief kijkt daarbij vooral naar websites die we belangrijk vinden om te bewaren voor de inwoners van de gemeente Breda. Op de pagina Gearchiveerde websites staat een overzicht van de websites die we tot nu toe archiveren.

Voor webarchivering maken we gebruik van archiefweb.eu. Meer informatie over hun werkwijze vind je op deze pagina. 

 

Meer nieuws >

1 oktober t/m 31 oktober 2023

Eureka!

Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' zetten we in oktober met het thema Eureka! geschiedenis in de spotlight. Tijdens de Bredase Maand van de Geschiedenis verenigen we de krachten in de stad en brengen we de hele maand een gevarieerd programma op verschillende locaties, met aandacht voor Bredase uitvindingen van toen en nu.

Wethouder Marike de Nobel (Cultuur en Erfgoed): “Mooi om te zien dat ook aan deze nieuwe editie van de Bredase Maand van de Geschiedenis zoveel verschillende deelnemers meedoen! De Bredase Maand is een goed voorbeeld van hoe we in Breda samenwerken en zo samen het verhaal van de stad vertellen. Niet alleen het verhaal van lang geleden, van ‘toen’, maar juist ook van nu. En niet alleen de grote verhalen, maar ook de kleine. Geschiedenis saai? Zeker niet. Vooruitkijken moet, maar niet zonder je te realiseren waar je vandaan komt.’’

Eureka!
Iedereen kent de uitroep Eureka! Volgens de overlevering riep Archimedes dit Griekse woord toen hij naakt door de straten van Syracuse (op Sicilië, Italië) rende na de ontdekking dat een ondergedompeld lichaam in bad zo veel lichter wordt als de verplaatste vloeistof weegt - de zogenaamde Wet van Archimedes.
Nu wordt de uitroep vooral gebruikt wanneer er een briljante inval wordt gedaan.

Natuurlijk kent ook de Bredase geschiedenis Eureka!-momenten. Zoals die van arts en wetenschapper Jan Ingenhousz - de wereldberoemdste maar voor velen waarschijnlijk onbekende Bredanaar. Ook bij orgelmaker Cornelis Jacobus van Oeckelen zal bij niet iedereen een lampje gaan branden. Ingenhousz, de ontdekker van de fotosynthese en Van Oeckelen, bouwer van wat misschien wel een van de eerste robots ter wereld was: de Androïde Klarinettist.

Kick-off met Midas Dekkers
Wethouder Marike de Nobel zal op zaterdag 30 september de Bredase Maand van de Geschiedenis openen, op een plek waar studenten dagelijks ontdekkingen doen: kunstacademie St. Joost. Bioloog, presentator en schrijver Midas Dekkers geeft op zijn eigen karakteristieke wijze een lezing over het thema Eureka!

Publiek is van harte welkom bij deze openbare bijeenkomst. Aanmelden is verplicht, want vol is vol. Dat doe je via bredasemaandvandegeschiedenis.nl. Daar vind je ook het volledige programma van de kick-off.

Een tipje van de sluier?

Open Call
In Breda Botanique bekijk je de resultaten van de Open Call die in samenwerking met KOP werd uitgeschreven om een kunstwerk te creëren als ode aan Ingenhousz. In deze presentatie kan er gestemd worden op de voorstellen van drie kunstenaars die hun idee hebben uitgewerkt voor een mogelijk kunstwerk in de publieke ruimte. Aanleiding is een terracotta beeld (1852) van Ingenhousz uit de collectie van het museum, een schets voor een standbeeld in de stad dat er nooit is gekomen.

Pijlpunt maken
De prehistorische mens ontdekte dat je van vuursteen alle werktuigen kon maken die je nodig had om te overleven. Vuursteen werd daarmee het staal van de prehistorie. De archeologen van Gemeente Breda leren je tijdens een workshop op 21 oktober je eigen pijlpunt te maken!

Er is nog veel meer te doen!
Benieuwd naar alle activiteiten? Bekijk het uitgebreide aanbod op www.bredasemaandvandegeschiedenis.nl en laat je verrassen. 

 

Meer nieuws >

29 september, 13 oktober, 3 november
De familie Klep
Foto: Stadsarchief Breda

Wil je weten wie je voorouders waren (genealogie) en waar ze hebben gewoond (huizenonderzoek)? Vanaf september is er in het stadsarchief een reeks van drie gratis workshops over genealogie en huizenonderzoek. Je kunt je inschrijven voor de complete reeks, voor de eerste twee, of voor de derde alleen.

1. Vrijdag 29 september 10.00-12.15 uur
Genealogie/huizenonderzoek na 1800
In deze workshop beginnen we met genealogie. We bespreken voor de pauze de Burgerlijke Stand en het Bevolkingsregister. Het bevolkingsregister is ook een item in het deel na de pauze, dat over huizenonderzoek gaat. We kijken dan ook naar de adresboeken.

2. Vrijdag 13 oktober 10.00- 12.15 uur
Genealogie/huizenonderzoek vóór 1800
In deze workshop houden we dezelfde indeling aan. Vóór de pauze gaan we door met genealogie. We kijken naar Doop-, Trouw- en Begraafboeken en andere bronnen. Na de pauze onderzoeken we de pondboeken, die ons in huizenonderzoek verder kunnen helpen. Er is ook nog aandacht voor het notarieel archief.

3. Vrijdag 3 november 10.00-12.15 uur
Huizenonderzoek; kadaster
Voor de liefhebbers: hoe werkt het kadaster? Het kadaster is tot ongeveer 1980 compleet gedigitaliseerd aanwezig op de studiezaal in de Archiefviewer. In deze workshop leert u hoe u daarin de eigenaren van percelen en panden kunt terugvinden.

Docenten: Judith Aartman en Mieke Rijkers
Locatie: Stadsarchief Breda
Maximaal aantal deelnemers: 12

De workshops zijn inmiddels al volgeboekt. Houd onze site in de gaten voor nieuwe data.

 

Meer nieuws >

RONDLEIDINGEN OPEN MONUMENTENDAG
Foto: Rosa Meininger

In deze nieuwsbrief zijn het dit weekend Open Monumentendagen, vertellen we over onze workshop Genealogie en Huizenonderzoek en spoelen we vooruit naar de Bredase Maand van de Geschiedenis!

We herdenken met nieuwe Stolpersteine Joodse slachtoffers uit WO2 en in het Chassé Theater bekijk je de expo Voortschrijdend Inzicht over het slavernijverleden.

Wil je ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Je kunt je meteen inschrijven.

 

Meer nieuws >

9 en 10 september 2023
Stadsarchief Breda
Foto: Joris Verhoeven

Het stadsarchief doet ook dit jaar mee aan Open Monumentendag!

Op zaterdag 9 september houden we weer rondleidingen door onze depots, met voor het eerst een rondleiding speciaal voor kinderen! 

De rondleidingen zijn alleen op inschrijving mogelijk. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, dus reserveer snel via bit.ly/rondleiding2023 en bekijk alle actuele informatie! 

&

Op zondagochtend 10 september, 11.00u, leggen we Stolpersteine op de adressen Haagdijk 239A en 251A ter nagedachtenis aan de families Cohen-Schönberger en Cohen-Goudsmit.

Stolpersteine (oftewel struikelstenen) vertellen het verhaal van de Bredase slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ze dienen als monument om de herinnering levend te houden.

De bijeenkomst duurt ongeveer 45 minuten. Je bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

 

Meer nieuws >

2 mei 2023
Joods oorlogsmonument
Joods oorlogsmonument in het Wilhelminapark gemaakt door Pien Storms van Leeuwen ter nagedachtenis aan alle door de nazi's vermoorde Bredase Joden. (Collectie Stadsarchief Breda, identificatienummer 20161173)

Twee weken terug is onze geliefde collega Ingrid Jansen overleden. Ze werkte als historisch medewerker op de studiezaal van het stadsarchief. Een van de onderwerpen waar ze zich mee bezig hield, was de Tweede Wereldoorlog in al zijn facetten. Graag brengen we haar werk weer onder de aandacht. Immers: wie schrijft, die blijft.

Over haar onderzoek schreef ze enkele blogs. In de eerste blog vertelt ze over het Joodse leven in Breda tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In haar tweede blog vertelt ze het levensverhaal van Gerhard van de Rhoer, de persoon waaraan de eerste Stolperstein in Breda is opgedragen. Een Stolperstein (oftewel struikelsteen) is een symbool voor de herinnering aan wat is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog en om de verhalen van de omgekomen mensen te blijven vertellen.

De verhalen van Ingrid maken deel uit van de serie Bredase Verhalen.

 

 

Meer nieuws >

8 juni 2023
Ton Damen
Foto: Rosa Meininger

Dat is dit mooie en leuke portret van onze collega Ton Damen nu zeker voor ons.
Een gevoelige plaat en een dierbare herinnering. Gemaakt op ‘zijn plekkie’, in de repro van het stadsarchief. Een laatste foto, licht en donker. En een grote glimlach. Nog maar zo kort geleden. We hebben ineens afscheid moeten nemen van onze fotograaf want Ton overleed afgelopen donderdag 8 juni. Hij werd 65 jaar.

‘Eej kul’, we gaan je missen.
We wensen Carien, familie en vrienden heel veel sterkte.
           
Team Stadsarchief Breda

 

Meer nieuws >

1 april t/m 1 mei 2023
Mevrouwen Carmen Manzo (midden) en Damiaan Lorente bereiden eten in de keuken van Sunny Cottage
Carmen Manzo (midden) en Damiaan Lorente bereiden eten in de keuken van Sunny Cottage, wat als pension in gebruik was voor Spanjaarden. Foto: Johan van Gurp, 5 mei 1973.

Atlas Cultureel Centrum uit Den Haag organiseert samen met Nieuwe Veste en het stadsarchief de gehele maand april een expositie over 50 jaar arbeidsmigratie.
In deze expo vertellen vijftig foto's de geschiedenis van duizenden mensen die in de jaren '60 en '70 naar Nederland kwamen om te werken. Het doel van deze expositie is het verhaal van de gastarbeiders te vertellen en over te dragen aan een nieuwe generatie.

Oproep

Stadsarchief Breda en Nieuwe Veste hechten er veel waarde aan om ook de ervaringen van deze groep inwoners van Breda te delen en goed in de collectie van het Stadsarchief vertegenwoordigd te hebben en zijn daarom op zoek naar verhalen van Bredase arbeidsmigranten.

Heeft u materiaal zoals foto’s, documenten en contracten die u ter beschikking wil stellen, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of kom langs op dinsdag 11 of 25 april. Tussen 10.00 en 16.00 uur is er iemand van Stadsarchief Breda aanwezig bij de expositie om uw vragen te beantwoorden of materiaal in ontvangst te nemen.

Op 31 maart is de officiële opening van de tentoonstelling. Je bent hierbij van harte welkom! Je vindt het programma van de opening hier.

1 april t/m 1 mei 2023
Nieuwe Veste, Molenstraat 6, op het Bredaplein.
Te bezoeken tijdens de openingstijden van de Nieuwe Veste.
Toegang is gratis.

 

Meer nieuws >

7 november

Stolpersteine in de Leeuwerikstraat en MerelstraatOp maandagochtend 7 november worden tussen 10.00 en 11.00 uur in aanwezigheid van burgemeester Paul Depla, wethouder Marike de Nobel, initiatiefnemer Gunter Demnig, genodigden en leerlingen van basisschool De Spoorzoeker voor de huizen Leeuwerikstraat 80 en Merelstraat 29 in Breda Stolpersteine gelegd. Afgelopen 19 mei is de eerste Stolperstein geplaatst in de Julianalaan, ter herinnering aan Gerhard van de Rhoer. De komende jaren zullen geleidelijk aan meer Stolpersteine in Breda worden gelegd.  
Stolpersteine staan symbool voor het vasthouden van de herinnering aan wat is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog en om de verhalen van de omgekomen mensen te blijven vertellen. 
 
Stolpersteine 
Stolpersteine, of struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme en over heel Europa verspreid. De stenen worden aangebracht in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd en vermoord. De Stolpersteine in Breda herinneren aan de vermoorde Joden, en mogelijk andere bevolkingsgroepen zoals de Sinti en Roma, die vanwege hun afkomst zijn omgebracht.   
 
Wethouder Marike de Nobel: “Mooi dat we, samen met kunstenaar Gunter Demnig en kinderen uit de buurt, Stolpersteine kunnen neerleggen in mijn eigen wijk de Belcrum.  
Een Stolperstein is een zichtbaar element in een straat, waar je bijna letterlijk over struikelt, en daarmee fysiek geconfronteerd wordt met het verleden en het lijden van onze stadgenoten. 
Belcrum is een mooie wijk, waar ik graag woon. Pas deze zomer, toen we onze mensen hun naam en persoon teruggaven met het maken van naambordjes bij het project ‘Namen en Nummers’ * besefte ik  ten volle dat ook hier mensen, stadgenoten, wijkgenoten zijn weggevoerd in de Tweede Wereldoorlog. En alleen maar om wie zij waren: Joods. 
Elk steentje is een stukje van het pad op weg naar vrede. Vrede die nu verder weg dan ooit lijkt, als we alleen al de vreselijke beelden van Oekraïne in gedachten nemen. En daarom moeten we blijven herdenken, en niet vergeten.”  
  
De Stolpersteine zijn van beton en zijn 10 bij 10 bij 10 centimeter groot. Op de kop zit een messing plaatje met daarin naam en geboortedatum, de deportatiedatum, en de datum en plaats van ombrengen van de betreffende persoon.  
 
Bewoners Leeuwerikstraat 80 en Merelstraat 29 
Salomon Levie en zijn broer Victor woonden bijna naast elkaar in de Belcrum. Het gezin van Salomon, zijn vrouw Florettha Walg en kinderen Maurits, Debora en Selma woonde aan de Leeuwerikstraat op nummer 80, zijn broer Victor met zijn vrouw Henriette van Kloeten en kinderen Max, Joseph en Sonja aan de Merelstraat 29. De twee broers waren aanvankelijk, net als hun vader, slager van beroep, later veekoopman. Eind augustus 1942 wordt een grote groep Joodse inwoners van Breda opgeroepen om zich op 28 augustus te melden bij een verzamelplaats aan de Oude Vest. Waaronder ook de twee gezinnen Levie. Zij worden diezelfde dag afgevoerd en de meesten van hen komen binnen een week na aankomst om in Auschwitz in september 1942. De twee broers, en de oudste zoon van Salomon, Maurits, komen om in 1944 in Midden-Europa. 
 
Het initiatief voor het leggen van Stolpersteine in Breda is genomen door een hiervoor speciaal in het leven geroepen projectgroep waaraan naast inwoners ook Stadsarchief Breda deelneemt. Gemeente Breda steunt dit initiatief.  
Scholen in de buurt worden betrokken bij het onderhoud en de Stolpersteine zijn onderwerp van het lesprogramma. 
Bredanaars die een bijdrage willen leveren aan het leggen van Stolpersteine in de stad kunnen contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  
 
 
* bij het project Namen en Nummers Breda werden op 28 augustus 2022 Bredanaars die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd met een tijdelijk monument in de vorm van naambordjes herdacht. 

 

Meer nieuws >

nu te koop!

Para

Veertig jaar geleden opende poppodium Para aan het Van Coothplein haar deuren. Twintig jaar geleden stond de laatste band op het Para-podium en opende Mezz.
In die twintig jaar traden alles bij elkaar meer dan 1.000 bands, singer-songwriters, Dj’s, schrijvers en dichters, cabaretiers en theatergroepen in Para op en droegen honderden enthousiaste vrijwilligers hun steen bij om het poppodium draaiende te houden. Meer dan genoeg redenen dus om terug te kijken. Stadsarchief Breda slaat daarvoor de handen ineen met Graphic Matters, Pier15 Skatepark en een aantal oprichters van Para.

Expositie Graphic Matters
Vanaf 4 september tot en met 2 oktober is er bij Pier15 in het Havenkwartier een overzichtstentoonstelling van 150 Para posters te zien, samengesteld door Graphic Matters. In het weekend van 16 t/m 18 september verhuist de complete expositie tijdelijk naar het Valkenbergpark waar bezoekers van muziekfestival Breda Barst het kunnen bekijken.

Boek

Muziekjournalist Willem Jongeneelen schreef Para 1982 - 2002, een boek over twintig jaar Para-geschiedenis. Vol beeldmateriaal en verhalen van oud-medewerkers, vrijwilligers, bezoekers, bands en allerlei andere mensen voor wie Para tussen 1982 en 2002 een bijzondere plek was waar ze hun favoriete bands, dj’s, schrijvers of theatermakers konden zien. Studio Pogo uit Breda maakte er een prachtig vormgegeven uitgave van.

Het boek is voor € 24,95 te koop bij:
- de Vrije Boekhandel, Veemarktstraat 40, Breda
- Velvet Music Breda, Houtmarkt 162, Breda
- Roots Mail Music, Van Goorstraat 14, Breda

 

Meer nieuws >

foto-expo en talk
Kamu
foto: Joost van Asch

Op 21 augustus stond Breda in het teken van de Vuelta, de Ronde van Spanje. De wereldberoemde wielerkoers was voor de Bredase fotografen Emile Waagenaar en Johan van Gurp aanleiding om samen in hun archief te duiken. Waagenaar hoefde niet lang te zoeken want hij portretteerde nog vrij recent Nederlandse ronderenners, in de periode 2014-2019. In ruste en vaak in huiselijke sfeer, een fraai contrast met de voornamelijk zwart-wit beelden van Van Gurp die de renners in de hoogtijdagen van hun carrière (1963-2006) had vastgelegd. Een mooi tijdsbeeld van de Nederlandse wielersport.

Talk
De beide wielerfanaten ontmoetten elkaar aan de keukentafel in het stadsarchief waar bleek dat ze een gedeelde passie hadden. Het stadsarchief beheert de omvangrijke collectie van Van Gurp die meer dan 37 jaar voor BN De Stem fotografeerde. Waagenaar fotografeerde in opdracht van het archief typisch Bredase kleine ondernemers in de serie Wereldberoemd in Breda. Op 29 september staat de keukentafel in Kamu waar de fotografen enthousiast vertellen over hun wielerfoto’s en de vele anekdotes die erbij horen.

Je bent van harte welkom om deze talk bij te wonen. De gratis tickets zijn te verkrijgen via deze link.

Expo
De foto-expo is gratis te bezichtigen bij Kamu, Boschstraat 31, Breda, tijdens openingsuren.

 

Meer nieuws 

8 september t/m 8 oktober
Foto: Hans Chabot
Foto: Hans Chabot

Stedelijk Museum Breda en Stadsarchief Breda presenteren ter ere van 10 jaar BredaPhoto een buitenexpositie met 28 iconische foto’s uit het rijke oeuvre van de Bredase fotojournalist Hans Chabot. Hans Chabot (1921-1996) werkte ruim veertig jaar als fotojournalist in Breda en wijde omgeving. Veel van zijn foto’s verschenen in Dagblad De Stem (nu BN DeStem). Door de ogen van Chabot is Breda een vriendelijke provinciestad die droomt van een betere toekomst.
De buitententoonstelling Hans Chabot – Dromen van de toekomst is van 8 september t/m 23 oktober te zien in de Speelhuislaan.

BredaPhoto 2022: Theatre of Dreams
Van 8 september t/m 23 oktober 2022 vindt in Breda de tiende editie plaats van het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival, de grootste fototentoonstelling in de Benelux. Met als titel Theatre of Dreams gaat deze editie over hoop, verandering en voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld. Verspreid door de stad Breda is zeven weken lang op bijzondere binnen- en buitenlocaties werk te zien van ruim 50 internationale fotografen, zowel gevestigde namen als opkomende talenten.

Over Hans Chabot
Fotojournalist Hans Chabot bepaalde vele jaren lang het gezicht van regionale dag- en weekbladen in West-Brabant, waaronder De Stem. In 1993 werd hij bij zijn veertig jarig jubileum onderscheiden met de gouden medaille in de Orde van Oranje Nassau.
Chabot begon in zijn jeugdjaren als hobby met fotografie. Pas na de Tweede Wereld oorlog volgde hij de opleiding voor fotojournalist in Den Haag. De vertraging was een gevolg van zijn deelname aan het verzet en van de ontberingen die hij moest doorstaan tijdens zijn gevangenschap in Frankrijk, België en Nederland. In augustus 1953 startte Chabot zijn loopbaan als fotojournalist in Breda en omstreken, met name voor Dagblad De Stem werkte hij veel. Dat betekende ruim veertig jaar lang dagelijks een race tegen de klok omdat in die tijd verouderde technieken en trage communicatiemiddelen het fotograferen tot een meer dan dagvullende taak maakten. Chabot ontwikkelde zich tot een bekend gezicht in de regio. Zijn gedrevenheid, charme, maatschappelijke betrokkenheid en zijn grote liefde voor Breda en Bredase tijdsbeelden kenmerken zijn werk. Hij hield van het vastleggen van plaatsen en hoe mensen leefden. Vooral de mens intrigeerde hem, die schoonheid probeerde hij ook in zijn portretten, die nooit statisch waren, te vangen en daarmee mensen op hun best uit te lichten. Het omvangrijke fotoarchief van Hans Chabot is aangekocht door Stadsarchief Breda.

 

Meer nieuws >