5 filmmiddagen in oktober en november

Cock van BlerckIn oktober dit jaar is het 75 jaar geleden dat Breda bevrijd werd en er een einde kwam aan de Duitse bezetting. Dat vieren en herdenken we! Natuurlijk doet Stadsarchief Breda hieraan mee. De hele maand staan we stil bij het thema Vrijheid! en tonen we iedere vrijdagmiddag films van Bredase makers.  

Zij vertellen ons mooie maar ook indringende verhalen over oorlog en vrijheid. Door terug te kijken, ook naar de meer recente geschiedenis, realiseren we ons dat vrijheid, zoals die 75 jaar geleden bevochten werd, niet vanzelfsprekend is.

Vrijheid! organiseren we in samenwerking met filmmaker Liesbeth van Well.


Vrijheid! #1 – 4 oktober

Take Me To The Sea
Vier vluchtelingen uit Syrië en drie uit Eritrea vertellen hun persoonlijke verhaal met behulp van eigengemaakte poëtische teksten. De film geeft de vluchtelingen uit Breda een stem en gezicht.

Een film van Liesbeth van Well en Marianna Geraci - 14 minuten.
Inleiding door Liesbeth van Well.

De Wederopbouw in eigen persoon 
Eerste openbare vertoning van het filmportret van Cock van Blerck. "Vrijheid is niet te beschrijven, zo mooi", zegt Cock van Blerck in de film. Hij heeft twee levens in één verenigd. Zijn oorlogstrauma is nog steeds aanwezig. Maar de levenslust heeft duidelijk gewonnen.

Een film van Dabbe van den Brand en Liesbeth van Well - 24 minuten.
Inleiding door Liesbeth van Well.


Vrijheid! #2 – 11 oktober

Onbevangen Vastberaden
De documentaire gaat over het verzet van drie Bredase jongens tijdens de Duitse bezetting. In eerste instantie lijkt dat nog op spelen: NSB’ers pesten en aan radio’s knutselen. Maar naarmate de oorlog verhardt, verliezen de acties hun onschuldig karakter.

Een film van historicus Kees Wouters in opdracht van Stadsarchief Breda – 75 minuten.
Inleiding door Kees Wouters.
  

Vrijheid! #3 – 18 oktober

Zwarte Soldaten
Een confronterende documentaire over Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog lid werden van de Waffen-SS. De film won in 2017 een Gouden Kalf tijdens het Nederlands Film Festival. Het is een prijs voor mediaproducties die bijdragen aan de discussie over Europa en de Europese waarden.

Een film van Joost Seelen - 50 minuten.

 
Vrijheid! #4 - 25 oktober

Achter de duinen
Documentaire over begraafplaats Vredenhof op Schiermonnikoog waar aangespoelde lichamen sinds 1923 tot en met de Tweede Wereldoorlog werden begraven, mede dankzij de medewerking van de Duitse bezetters. De film laat zien wat het betekent voor nabestaanden dat hun vermiste familielid een rustplaats heeft gevonden en dat er mensen zijn, zelfs verre vreemden, die zich om hen bekommeren.

Een film van Peter den Dungen – 54 minuten.
Inleiding door Peter van den Dungen.


 Vrijheid! #5 – 1 november

In het spoor van de Poolse bevrijders
Documentaire over de tienduizenden Poolse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden. 75 jaar geleden bevrijdden zij grote delen van ons land. Ze koesterden de hoop hun eigen vaderland óók te kunnen bevrijden, maar kwamen bedrogen uit. Velen leefden – vaak tot hun dood – in ballingschap in verschillende landen in West-Europa. We volgen het leven van de Poolse generaal Stanislaw Maczek. Zijn levensverhaal staat model voor wat veel Poolse mannen van zijn generatie hebben meegemaakt.

Een film van Raoul de Zwart – 45 minuten.
Inleiding door Raoul de Zwart.

 
Praktische informatie:
Locatie: Stadsarchief Breda, Parade 10
Wanneer: elke vrijdagmiddag in de maand oktober + op 1 november 2019, 14:00 – 16:00 uur, inloop vanaf 13.30 uur.
Gratis toegankelijk, aanmelden is niet nodig.
 
Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of 076 529 4420

Meer nieuws >