8 september t/m 8 oktober
Foto: Hans Chabot
Foto: Hans Chabot

Stedelijk Museum Breda en Stadsarchief Breda presenteren ter ere van 10 jaar BredaPhoto een buitenexpositie met 28 iconische foto’s uit het rijke oeuvre van de Bredase fotojournalist Hans Chabot. Hans Chabot (1921-1996) werkte ruim veertig jaar als fotojournalist in Breda en wijde omgeving. Veel van zijn foto’s verschenen in Dagblad De Stem (nu BN DeStem). Door de ogen van Chabot is Breda een vriendelijke provinciestad die droomt van een betere toekomst.
De buitententoonstelling Hans Chabot – Dromen van de toekomst is van 8 september t/m 23 oktober te zien in de Speelhuislaan.

BredaPhoto 2022: Theatre of Dreams
Van 8 september t/m 23 oktober 2022 vindt in Breda de tiende editie plaats van het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival, de grootste fototentoonstelling in de Benelux. Met als titel Theatre of Dreams gaat deze editie over hoop, verandering en voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld. Verspreid door de stad Breda is zeven weken lang op bijzondere binnen- en buitenlocaties werk te zien van ruim 50 internationale fotografen, zowel gevestigde namen als opkomende talenten.

Over Hans Chabot
Fotojournalist Hans Chabot bepaalde vele jaren lang het gezicht van regionale dag- en weekbladen in West-Brabant, waaronder De Stem. In 1993 werd hij bij zijn veertig jarig jubileum onderscheiden met de gouden medaille in de Orde van Oranje Nassau.
Chabot begon in zijn jeugdjaren als hobby met fotografie. Pas na de Tweede Wereld oorlog volgde hij de opleiding voor fotojournalist in Den Haag. De vertraging was een gevolg van zijn deelname aan het verzet en van de ontberingen die hij moest doorstaan tijdens zijn gevangenschap in Frankrijk, België en Nederland. In augustus 1953 startte Chabot zijn loopbaan als fotojournalist in Breda en omstreken, met name voor Dagblad De Stem werkte hij veel. Dat betekende ruim veertig jaar lang dagelijks een race tegen de klok omdat in die tijd verouderde technieken en trage communicatiemiddelen het fotograferen tot een meer dan dagvullende taak maakten. Chabot ontwikkelde zich tot een bekend gezicht in de regio. Zijn gedrevenheid, charme, maatschappelijke betrokkenheid en zijn grote liefde voor Breda en Bredase tijdsbeelden kenmerken zijn werk. Hij hield van het vastleggen van plaatsen en hoe mensen leefden. Vooral de mens intrigeerde hem, die schoonheid probeerde hij ook in zijn portretten, die nooit statisch waren, te vangen en daarmee mensen op hun best uit te lichten. Het omvangrijke fotoarchief van Hans Chabot is aangekocht door Stadsarchief Breda.

 

Meer nieuws >