In de depots van Stadsarchief Breda ligt kilometers aan archief: het geheugen van de stad. Je vindt er mooie verhalen. Verhalen van toen en nu, over bestuurders en machthebbers, over de kruidenier op de hoek en het leven van alledag.
Journalist Leo Nierse heeft vrijwel zijn hele leven in Breda gewoond en was ruim 34 jaar werkzaam voor BN DeStem. Hij publiceerde veel over de historie van de stad, zowel in de krant als in boeken, waaronder ‘Breda, stad van borderlords en baronnen’. Voor Stadsarchief Breda schrijft hij vanuit historisch perspectief over actuele onderwerpen.
Historisch medewerker Mieke Rijkers kijkt terug in de tijd en onderzoekt de bewoningsgeschiedenis van de Sint Annastraat. De bewoners van dit bedrijvige straatje, dat al sinds 1518 bestaat, nemen je graag mee voor een kijkje achter de gevels. Ze schrijft ook over de belangrijkste gebeurtenissen in het Rampjaar 1672, in de Republiek en in Breda.
Historisch medewerker Judith Schrijver vertelt over de Bredase apotheker Lucas Stas die in het begin van de zeventiende eeuw zijn eigen wondermiddel maakte en daarmee probeerde mensen te genezen van de pest.
Historisch medewerker Rincke de Bont schrijft over het leven van begijn Cornelia Kriellaars die voorkomt in haar eigen familiegeschiedenis.
Historisch medewerker Ingrid Jansen verhaalt over het Joodse leven in Breda tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook vertelt ze over Gerhard van de Rhoer, de persoon waaraan de eerste Stolperstein in Breda is opgedragen.