1 oktober t/m 31 oktober 2023

Eureka!

Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' zetten we in oktober met het thema Eureka! geschiedenis in de spotlight. Tijdens de Bredase Maand van de Geschiedenis verenigen we de krachten in de stad en brengen we de hele maand een gevarieerd programma op verschillende locaties, met aandacht voor Bredase uitvindingen van toen en nu.

Wethouder Marike de Nobel (Cultuur en Erfgoed): “Mooi om te zien dat ook aan deze nieuwe editie van de Bredase Maand van de Geschiedenis zoveel verschillende deelnemers meedoen! De Bredase Maand is een goed voorbeeld van hoe we in Breda samenwerken en zo samen het verhaal van de stad vertellen. Niet alleen het verhaal van lang geleden, van ‘toen’, maar juist ook van nu. En niet alleen de grote verhalen, maar ook de kleine. Geschiedenis saai? Zeker niet. Vooruitkijken moet, maar niet zonder je te realiseren waar je vandaan komt.’’

Eureka!
Iedereen kent de uitroep Eureka! Volgens de overlevering riep Archimedes dit Griekse woord toen hij naakt door de straten van Syracuse (op Sicilië, Italië) rende na de ontdekking dat een ondergedompeld lichaam in bad zo veel lichter wordt als de verplaatste vloeistof weegt - de zogenaamde Wet van Archimedes.
Nu wordt de uitroep vooral gebruikt wanneer er een briljante inval wordt gedaan.

Natuurlijk kent ook de Bredase geschiedenis Eureka!-momenten. Zoals die van arts en wetenschapper Jan Ingenhousz - de wereldberoemdste maar voor velen waarschijnlijk onbekende Bredanaar. Ook bij orgelmaker Cornelis Jacobus van Oeckelen zal bij niet iedereen een lampje gaan branden. Ingenhousz, de ontdekker van de fotosynthese en Van Oeckelen, bouwer van wat misschien wel een van de eerste robots ter wereld was: de Androïde Klarinettist.

Kick-off met Midas Dekkers
Wethouder Marike de Nobel zal op zaterdag 30 september de Bredase Maand van de Geschiedenis openen, op een plek waar studenten dagelijks ontdekkingen doen: kunstacademie St. Joost. Bioloog, presentator en schrijver Midas Dekkers geeft op zijn eigen karakteristieke wijze een lezing over het thema Eureka!

Publiek is van harte welkom bij deze openbare bijeenkomst. Aanmelden is verplicht, want vol is vol. Dat doe je via bredasemaandvandegeschiedenis.nl. Daar vind je ook het volledige programma van de kick-off.

Een tipje van de sluier?

Open Call
In Breda Botanique bekijk je de resultaten van de Open Call die in samenwerking met KOP werd uitgeschreven om een kunstwerk te creëren als ode aan Ingenhousz. In deze presentatie kan er gestemd worden op de voorstellen van drie kunstenaars die hun idee hebben uitgewerkt voor een mogelijk kunstwerk in de publieke ruimte. Aanleiding is een terracotta beeld (1852) van Ingenhousz uit de collectie van het museum, een schets voor een standbeeld in de stad dat er nooit is gekomen.

Pijlpunt maken
De prehistorische mens ontdekte dat je van vuursteen alle werktuigen kon maken die je nodig had om te overleven. Vuursteen werd daarmee het staal van de prehistorie. De archeologen van Gemeente Breda leren je tijdens een workshop op 21 oktober je eigen pijlpunt te maken!

Er is nog veel meer te doen!
Benieuwd naar alle activiteiten? Bekijk het uitgebreide aanbod op www.bredasemaandvandegeschiedenis.nl en laat je verrassen. 

 

Meer nieuws >