Bredanaars aan het woord over hun stad. Verhalen over wonen, werken en leven in Breda. Verhalen van toen en nu, die we bewaren voor straks.
Ken je ook iemand die een bijzonder verhaal heeft te vertellen? Laat het ons weten en stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De volgende Bredanaars hebben inmiddels hun verhaal verteld:

Kritiese Filmers

In 1971 realiseren vier studenten aan Academie St. Joost zich dat het anders moet. Uit onvrede over het onderwijs maar ook over de maatschappij, richten zij de Kritiese Filmers op. Het zou het eerste filmcollectief van Nederland zijn dat in verschillende samenstelling tot eind jaren 90 actief bleef.

Oprichters Bob Entrop, Renze Ferwerda, Frank Hamers en Franklin Wolff wilden met dit initiatief het maatschappelijk debat in Nederland los maken. Ze produceerden films – o.a. over werkloosheid, arbeidsomstandigheden en vrouwenrechten – om hier daarna het hele land mee door te reizen en het gesprek aan te gaan met het publiek. Een uniek concept in die tijd. Franklin Wolff vertelt over de idealen van toen en hoe die beginjaren een stempel hebben gedrukt op zijn leven.

Peter Jeucken was een van de oprichters van het Bredase poppodium Para dat in 1982 de deuren opende aan het Van Coothplein. In 2022 is het precies 20 jaar geleden dat de laatste band op het podium stond en Mezz Concerts&Dance de deuren opende. In die twintig jaar traden alles bij elkaar meer dan 1.000 bands, singer-songwriters, DJ’s, schrijvers en dichters, cabaretiers en theatergroepen in Para op. Jeucken was erbij en vertelt uitgebreid over het donkere punkhol dat zich ontwikkelde tot een vaste waarde in het Nederlandse clubcircuit. Niet heel erg groot, niet heel handig ingedeeld, maar met een goede sfeer, een goed geluid, goede verlichting en last but not least altijd lekker eten! Meer dan reden genoeg om terug te kijken. 

Fotojournalist Johan van Gurp (geb. 1948) werkte meer dan 37 jaar voor de krant BN DeStem. Het leverde een waardevol foto-archief op van meer dan 278.000 foto’s (!) van Breda en omstreken dat in 2007 werd overgedragen aan Stadsarchief Breda. Van Gurp volgde het nieuws op de voet en kent de stad als geen ander. Hoe kwam de wielerfanaat erbij om fotograaf te worden? Hoe ging hij te werk? Nu eens een keer zelf voor de lens vertelt hij ons openhartig en enthousiast over zijn werkwijze en zijn lange carrière.

De Amerikaanse Luara Kamma-Moore vond haar thuis in Breda en haar plek op STEK. Ze vertelt uitgebreid over haar boodschap en haar doel, en het plezier dat ze beleeft aan mensen te helpen ‘duurzaam’ te leren zijn.

Marian Slowinksi vertelt over de bevrijding van Breda op 29 oktober 1944. Als 25-jarige maakte hij deel uit van de Eerste Poolse Pantserdivisie die onder leiding stond van generaal Maczek.

In dit filmpje spreekt Yvonne Raeijmaekers met haar grootmoeder An Dirven en de broer van An, Jan Bachman, over het gevoel van bevrijding in Breda.  Op 29 oktober 1944 werd Breda door Poolse militairen bevrijd.

Beroepsmilitair Rosé Lokhoff is al vele jaren trotse bewoner van de ‘witte huisjes' aan de Gasthuisvelden in Breda. Wat maakt het wonen daar zo bijzonder?

Rinse Staal, bedrijfsleider bij Pier15, vertelt over de succesformule van het skatepark waar sport, kunst en cultuur samenkomen. 

Gerrit van Dongen werkte in 2019 meer dan 65 jaar bij het bedrijf Mocca d’Or - de voormalige koffiebranderij Aket. Hoe heeft ‘koffieboontje’ het zo lang vol kunnen houden?

Vader en zoon Jacques en Paul Maassen vertellen hoog vanaf de toren van de Grote Kerk over het bijzondere vak van beiaardier.

Adrie Roovers woonde zijn hele leven in de wijk Belcrum waarover hij in geuren en kleuren vertelt. 

 

Alle interviews zijn gemaakt in samenwerking met Uma Visual Storytellers