4 oktober 2023

Mike Anna, Maga Berr en Bart Pols
Foto: Linsey Kuijpers. Van links naar rechts: Mike Anna, Maga Berr en Bart Pols.

Tijdens de Bredase Maand van de Geschiedenis krijgen bewoners en bezoekers van de stad de kans om te stemmen op een kunstontwerp, geïnspireerd op Breda's bekendste wetenschapper.

Dokter Jan Ingenhousz was een Bredase arts, chemicus en plantkundige. In 1779 deed hij zijn grootste ontdekking: fotosynthese, waarbij groene planten koolstofdioxide uit de lucht absorberen en omzetten in zuurstof, dankzij zonlicht. Daarnaast staat hij bekend als de arts die met succes de familie van keizerin Maria Theresia uit Wenen inentte tegen pokken in 1768.

Dat de ontdekking van fotosynthese door een stadgenoot werd gedaan, is voor veel Bredanaars onbekend. In samenwerking met de Bredase Maand van de Geschiedenis dagen Stadsarchief Breda, Stedelijk Museum Breda, Nieuwe Veste en KOP daarom drie getalenteerde startende kunstenaars uit om een hedendaags kunstwerk voor in de openbare ruimte te ontwerpen, geïnspireerd op de baanbrekende ontdekkingen van deze in Breda geboren wetenschapper. In deze expositie tonen we schetsvoorstellen van kunstenaars Bart Pols, Maga Berr en Mike Anna.

Publieksstem
Tijdens de Bredase Maand van de Geschiedenis krijgen bewoners en bezoekers de kans om te stemmen op het ontwerp dat hen het meest aanspreekt. De stem van het publiek telt mee in de uiteindelijke beslissing van de commissie, die een van de ontwerpen selecteert met de intentie voor permanente plaatsing in de openbare ruimte van Breda.

Opening expositie
Op 4 oktober, 16.00u, wordt de expositie met schetsvoorstellen officieel geopend. Je bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn!
Locatie: Breda Botanique (ruimte naast het Filmhuis)

 

Naar agenda >