21 oktober 2023

Vuursteenwerkplaats

Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' zetten we in oktober met het thema Eureka! geschiedenis in de spotlight. Tijdens de Bredase Maand van de Geschiedenis verenigen we de krachten in de stad en brengen we de hele maand een gevarieerd programma op verschillende locaties.

Een Eureka!-moment in de geschiedenis is zeker de ontdekking van vuursteen door de prehistorische mens. Met dit materiaal kon je alle werktuigen maken die je nodig had om te overleven. Vuursteen werd daarmee het staal van de prehistorie. Pijlen om te jagen, messen om vlees en huiden te snijden, bijlen om hout te hakken… en ga zo maar door.

De prehistorische mens maakte veel van zijn gereedschappen van vuursteen en jij kunt leren hoe ze dat deden. Tijdens de demonstratie wordt de techniek van vuursteen bewerken uitgelegd en mag je zelf aan de slag om een pijlpunt (spits) te maken en deze op prehistorische wijze te schachten. Ook kun je zien welke vuurstenen werktuigen door archeologen in de Bredase bodem zijn opgegraven en wat deze vondsten ons vertellen over onze voorouders.

Deze activiteit wordt georganiseerd door team Archeologie en Archief van de gemeente Breda i.s.m. Archeoflint.


Praktische informatie:
Locatie: Nieuwe Veste, Molenstraat 6, binnenplaats.
Wanneer: zaterdag 21 oktober 2023, 11.00 tot 16.00
Gratis deelname, vrije inloop.

 

Naar agenda >