3 november 2020 t/m 14 maart 2021 
Ziek en gezond in Collectielab #2 
Foto: Johan van Gurp

In de Collectie Breda zitten veel verhalen verborgen over ziekte en gezondheid. Corona is niet de eerste besmettelijke ziekte die de samenleving treft. Met de archeologen en conservatoren van de stad zoeken we een jaar lang naar bijzondere objecten en documenten. Ook het Amphia Ziekenhuis doet mee. 

Nederlanders schelden vaak met ziektes, maar realiseren we wat we daarmee zeggen? Waarschijnlijk niet, of we bedoelen het (hopelijk) niet letterlijk. Deze scheldwoorden komen voort uit een tijd dat mensen doodsbang waren om ze te krijgen. Zou ‘krijg de corona’ binnenkort ook te horen zijn op straat? Vervelende besmettelijke ziektes behoren nog niet tot het verleden.  

De ontwikkeling naar het moderne ziekenhuis van vandaag de dag is zeer geleidelijk verlopen. Bijna ieder ziekenhuis is begonnen met religieuze orden die initiatieven namen om zieken te helpen. In Noord-Brabant liep Breda voorop.  

In het Collectielab maak je kennis met objecten, films en foto’s die laten zien welke ziektes en instellingen door de eeuwen heen van belang zijn geweest in Breda.  

Een bezoek aan het museum is mogelijk na het kopen van een e-ticket en het reserveren van een tijdslot. Je tickets bestel je via deze pagina.

 

Meer nieuws >