31 mei t/m 20 juni 2021

campagne_je_bent_hierMet de nieuwe foto-expositie Je bent hier… toont het stadsarchief het Breda van toen, op bijna 100 posters verspreid over de hele stad. 

De foto’s hangen op de locatie waar ze zo lang geleden gemaakt zijn: door het raam van de mupi kijk je letterlijk terug in de tijd. 

Je bent hier …  

… waar 80 jaar geleden Machinefabriek Breda nog midden in de stad lag, op een van de drie eilandjes in de Mark. En, waar in de jaren ‘60 de Maria Hemelvaartkerk nog aan de Ginnekenstraat stond. Waar de Koepel net is opgeleverd en waar vroeger ijspret op de singels héél normaal was! Breda is altijd in beweging, waardoor er in de loop der jaren veel is veranderd. De nauwkeurig gekozen foto’s tonen een tijdsbeeld waarover veel Bredanaars zich zullen verwonderen. De oudere generatie kijkt misschien met weemoed terug, terwijl de jongere zich verbaast over het grote verschil tussen toen en nu. De soms onherkenbare straatbeelden zijn op de posters voorzien van tekst en uitleg en geven de nodige historische context.  

Foto’s van bekende fotografen zoals Hans Chabot en Bernard van Gils geven een mooi beeld van Breda in de jaren ’50 en ’60. Fotojournalist Johan van Gurp neem het stokje over en van hem zijn veel foto’s uit de periode 1970 - 1990 gebruikt. Natuurlijk dook het stadsarchief ook dieper in de collectie: zo stamt een van de oudste foto’s uit circa 1870. Het is een foto van de Haagsepoort die aan de huidige Fellenoordstraat lag. De foto werd gemaakt door Kannemans en Zoon.  

De mupi’s (reclameborden) staan op vaste locaties door de hele stad, veel in het centrum en net buiten de singels. Ontdek de bijna 100 posters te voet of op de fiets, dan heb je de tijd om het heden met het verleden te vergelijken. Vanaf 31 mei zijn de locaties gemakkelijk te vinden op het speciale Google Maps-kaartje.

Door corona is het stadsarchief nog steeds gesloten voor publiek. Fysieke activiteiten die we normaal organiseren zijn nog niet mogelijk. Bovendien zal binnenkort met de verbouwing van de Chassékazerne worden gestart. We missen ons publiek maar gelukkig kunnen we met deze campagne laten zien dat we er nog zijn! We tonen het archief op straat en hopen dat iedereen zich uitgenodigd voelt om ook online nog veel meer in onze collecties te ontdekken. 

Deze buitenexpositie is helemaal coronaproof te bekijken en loopt tot en met 20 juni. 

 

Meer nieuws >