271.000 akten online!

VestbrievenWe hebben onlangs maar liefst 271.000 vestbrieven online gezet! Het gaat om vestbrieven van de gemeenten Gilze en Rijen, Ginneken en Bavel, Princenhage, Rijsbergen en Terheijden, die tot in de achttiende eeuw door de schepenen van Breda  werden vastgelegd.

Wat zijn vestbrieven precies? Vanaf de 14e eeuw tot 1811 oefende de Bredase schepenbank niet alleen bestuurlijke taken uit, maar had het naast de juridische rechtspraak ook de taak van vrijwillige rechtspraak. Zaken, waarmee wij nu naar een notaris gaan, konden in die tijd ook bij de schepenbank worden vastgelegd of geregistreerd. In de vestbrieven, ook wel transportakten genoemd, werd meestal onroerend goed van de ene op de andere eigenaar overgeschreven dat toen ‘gevest’ werd genoemd. De akten hadden vaak ook betrekking op het vastleggen of aflossen van schulden. Vestbrieven zijn dus een mooie bron om te weten te komen hoe je voorouders leefden en woonden, en wat ze bezaten. 

De illustratie toont een gedeelte van een vestbrief uit 1810 waarin Thomas van Loon, marktschipper op Amsterdam, een damloper, een schip dat lag in de haven van Breda, verkoopt aan Cornelis Tak voor 800 gulden.

De scans van de toegevoegde vestbrieven (in registervorm) vind je op deze pagina.
 
Meer weten over deze akten en hoe je andere genealogische bronnen kunt gebruiken? Kijk dan op de pagina Genealogie

een damschuit en een smalschip
Twee schepen: een damschuit en een smalschip. Reinier Nooms, ca. 1652 - ca. 1654 – collectie Rijksmuseum Amsterdam

 

Meer nieuws >